Поставка товару, ціна якого при придбанні була встановлена, наприклад, за вагову одиницю (кілограм, тонна і т. П.), Може здійснюватися за ціною за кількісну одиницю (штука і т. д.) такого товару. Наприклад, суб’єкт господарювання набуває цукор в тоннах, потім фасує його в упаковки по 2 кг і продає такі упаковки.

У зв’язку з цим ГУ ДФС в Донецькій області в ІНК від 12.03.2018р № 937/ІПК/05-99-12-01-13 повідомляє, що одиниця вимірювання, зазначена в графі 4 податкової накладної, складеної на операцію поставки товару, може відрізнятися від одиниці виміру, яка вказана в податковій накладній, отриманої платником податку при придбанні такого товару.

Індивідуальна податкова консультація Головного управління ДФС у Донецькій області від 12.03.2018 р. № 937/ІПК/05-99-12-01-13

Головне управління ДФС у Донецькій області розглянуло звернення платника щодо правильності визначення одиниці виміру при складанні податкової накладної, та керуючись статтею 52 розділу II Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – Кодекс), повідомляє.

Згідно з пунктом 201.2 статті 201 Кодексу форма та порядок заповнення податкової накладної затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Відповідно до пункту 16 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 № 1307, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 26.01.2016 за № 137/28267, із змінами і доповненнями (далі – Порядок № 1307), зокрема вносяться:

  • до графи 2 – номенклатура товарів/послуг постачальника (продавця);
  • до граф 4 та 5 – одиниця виміру товарів/послуг.
  • графи 4 та 5 заповнюються відповідно до Класифікатора системи позначень одиниць вимірювання та обліку (КСПОВО), чинного на дату складання податкової накладної:
  • у графі 4 зазначається умовне позначення відповідної назви одиниці вимірювання/обліку (українське), зазначеної у КСПОВО.

У разі складання зведених податкових накладних, особливості заповнення яких викладені у пункті 11 Порядку № 1307, у графі 4 вказується “грн”.

У разі якщо товар/послуга, що постачається, має одиницю обліку, яка відсутня у КСПОВО, то:

  • у графі 4 зазначається умовне позначення одиниці вимірювання таких товару/послуги, яке використовується для обліку та відображається у первинних документах;
  • у графі 5 – код відповідної одиниці вимірювання/обліку, зазначений у КСПОВО.

У разі якщо в графі 4 зазначено умовне позначення одиниці виміру, яка відсутня в КСПОВО, то графа 5 не заповнюється;

  • до графи 7 – ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування податку на додану вартість.

Враховуючи те, що постачання товару, ціну якого при придбанні було встановлено, наприклад, за вагову одиницю (кілограм, тонну тощо), може здійснюватися за ціною за кількісну одиницю (штуку тощо) такого товару, то одиниця виміру, вказана у графі 4 податкової накладної, складеної на операцію з постачання товару, може відрізнятися від одиниці виміру, що вказана у податковій накладній, отриманій платником податку при придбанні такого товару.

Згідно із статтею 52 Кодексу податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.