У листі Мінсоцполітики від 19.06.2017 р № +1692 / 0 / 101-17 роз’яснюються правила визначення розрахункового періоду відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р № 100.

Зокрема, п. 2 вказаного порядку передбачено, що обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпусток або для виплати компенсації за невикористані відпустки провадиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю надання відпустки (виплати компенсації). Працівникові, який пропрацював на підприємстві менше року, середня зарплата обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому надається відпустка (виплачується компенсація).

Отже, розрахунковий період для обчислення середньої заробітної плати за час відпусток залежить не від місяця видання наказу про надання відпустки і кількості таких наказів, а від того, в якому саме календарному місяці згідно з наказом працівнику надається відпустка (див. Також лист Мінсоцполітики від 26.10.2016 м № 1475/13 / 84-16).

Наприклад, якщо по одному з наказом працівнику надано щорічну відпустку з 8 серпня по 1 вересня 2017 року, а по іншому – додаткова відпустка з 4 по 13 вересня 2017 року, то при обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки розрахунковим періодом буде серпень 2016 року – липень 2017 року, а для оплати часу додаткової відпустки – вересень 2016 року – серпень 2017 року.

Лист Міністерства соціальної політики України від 19.06.2017 р. № 1692/0/101-17

Департамент заробітної плати та умов праці розглянув лист та повідомляє.

Оплата відпусток провадиться згідно зі статтею 21 Закону України “Про відпустки”, якою передбачено, що порядок обчислення заробітної плати працівникам за час щорічної відпустки, додаткових відпусток у зв’язку з навчанням, творчої відпустки, відпустки у зв’язку з усиновленням дитини, відпустки для підготовки та участі в змаганнях, додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину – інваліда з дитинства підгрупи А I групи та компенсації за невикористані відпустки, установлюється Кабінетом Міністрів України.

Обчислення середньої заробітної плати для оплати часу щорічної та інших видів відпусток, яка надається працівникові як на основному робочому місці, так і робочому місці за сумісництвом (або компенсації за невикористану відпустку), провадиться відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 року № 100 (далі – Порядок).

Відповідно до пункту 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпусток або для виплати компенсації за невикористані відпустки провадиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки або виплаті компенсації за невикористані відпустки.

Працівникові, який пропрацював на підприємстві, в установі, організації менше року, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, у якому надається відпустка або виплачується компенсація за невикористану відпустку.

Ураховуючи норми Порядку, розрахунковий період для обчислення середньої заробітної плати за час відпусток, які надаються працівникові у зазначених у запитанні випадках, залежить не від місяця видання наказу і кількості цих наказів, а від того, у якому саме календарному місяці згідно з наказом працівникові надається відпустка.

Директор Департаменту О. Товстенно