Розблокування податкових накладних

Основні причини блокування накладних

Кожен суб’єкт господарювання, який є платником ПДВ реєструє податкові накладні в єдиному державному реєстрі податкових накладних при здійсненні операцій, що обкладаються ПДВ (наприклад реалізація товарів чи надання послуг). Після складання податкової накладної, її відправляють на реєстрацію до контролюючого органу і, як підтвердження, платник податку отримує квитанцію про успішну реєстрацію накладної. Проте, в деяких випадках реєстрація накладних може бути зупинена або іншими словами податкова накладна заблокована. Якщо все-таки підприємство отримує квитанцію про те, що податкова накладна зупинена, не намагайтесь реєструвати її повторно.  Постанова КМУ від 11.12.2019 № 1165 регулює механізм блокування, розблокування податкових накладних та розрахунків коригування. Блокування податкової накладної відбувається тоді, коли платник податку підпадає під критерії ризикованості або операція відповідає ризикованій. Серед ризикованих операцій будуть такі, в яких є розбіжність між кількістю закупленого товару та реалізованого, розбіжність в номенклатурі, необґрунтовано завищені або занижені ціни, технічні помилки тощо. Проте, якщо платник ПДВ має позитивну податкову історію, то в критерії ризикових платників він не потрапить і накладні будуть реєструватись безперешкодно.

Механізм розблокування податкових накладних та РК

Якщо податкова накладна або розрахунок коригування заблокована, необхідно її розблокувати протягом 365 днів з дати виникнення податкового зобов’язання, зазначеного в податковій накладній. Для цього необхідно підтвердити достовірність здійснення операції. До контролюючого органу подаються письмові роз’яснення, заповнюється таблиця даних та прикріплюються всі підтверджуючі документи (договора, акти, видаткові накладні, товарно-транспортні накладні, платіжні квитанції, рахунки тощо). Повний перелік підтверджуючих документів наведено в у Наказі Мінфіну № 520 від 12.12.2019 р. Важливо правильно скласти Пояснення, в ньому детально розкрити зміст операції, причинно-наслідкові зв’язки. Умовно такі пояснення складаються з трьох розділів. В першому наводиться загальна інформація про підприємство, на яких підставах здійснює діяльність, які види діяльності здійснює. В другій частині описується суть здійсненої операції, яка є причиною реєстрації податкової накладної, в заключній частині можна вказати інформацію про позитивну податкову історію платника, регулярності здійснення господарських операцій. 

Щоб уникнути блокування ПН та РК, можна подати до контролюючого органу Таблицю даних. В ній зазначається перелік основних КВЕД та УКТЗЕД, які використовуються на постійній основі, щоб контролюючий орган їх враховувала. Після розблокування податкової накладної, платник податку отримує квитанцію про розблокування, а також з реєстраційного ліміту списуються кошти на реєстрацію накладної. Якщо податкова накладна або РК заблокували, то в продавця суми ПДВ включаються в податкове зобов’язання того місяця, в якому відбулась операція і відображається в звіті. А от покупець не має права включати в податковий кредит такі суми. Покупець включає суму податкової накладної в кредит лише тоді, коли вона була розблокована і коли покупець отримав повернення ПДВ на бюджетний рахунок.

Останні новини

Акція від “СОТА Каса” — “Час вигідних покупок”: річна ліцензія на ПРРО за 490 гривень

Акція від “СОТА Каса” — “Час вигідних покупок”: річна ліцензія на ПРРО за 490 гривень

Новий осінній сезон вже розпочався, а це означає, що настав час досягати ще більших успіхів у роботі, відкривати для себе новинки, розвивати свій бізнес, надихатися і надихати! Хочемо, аби зі стартом осені ви обирали для свого підприємства лише найкращі вебрішення й...

Спробуй, порівняй, вибирай: три місяці безкоштовного користування ПРРО Cashalot 

Спробуй, порівняй, вибирай: три місяці безкоштовного користування ПРРО Cashalot 

З 1 серпня стартує спеціальна пропозиція на ПРРО Cashalot — “Спробуй порівняй, вибирай”. Усі нові користувачі програмної каси Cashalot отримують можливість безкоштовно отримати доступ до ПРРО Cashalot на три місяці і на власному досвіді переконатись у перевагах роботи...