Податкові перевірки. Що треба знати?

Основні поняття. Види податкових перевірок

Основний метод контролю за діяльністю підприємств, організацій та фізичних осіб-підприємців контролюючими органами – це податкова перевірка. Кожного року податківці здійснюють планові перевірки бізнесу. Офіційний список підприємств, які підпадають під планові перевірки в певному році оприлюднено на сайті Державної податкової служби України. Це не найприємніша ситуація для організації, адже результат перевірки може бути як позитивний (коли не виявлено ніяких порушень законодавства в роботі фірми) або, навпаки, негативний. Якщо в результаті перевірки все ж було виявлено певні порушення, контролюючий орган може накласти штрафні санкції або видати припис на виправлення виявлених порушень. 

Податкові перевірки можуть бути трьох видів: камеральні, документальні та фактичні. А ще вони можуть бути планові та позапланові або виїзні чи невиїзні. Камеральна перевірка проводиться в приміщенні податкової служби, на підставі даних декларацій, а платник податків не обов’язково має бути присутній. Документальна перевірка проводиться на підставі всіх даних діяльності фірми (звітів, декларацій, виписок та інших первинних документів). Планова перевірка відбувається лише відповідно до плану-графіка перевірок, який затверджений Податковим кодексом. Позапланова перевірка відбувається тоді, коли є певні підстави для її проведення (наприклад, встановлено факт порушення законодавства). Окремим видом перевірки є фактична – відбувається за місцем фактичного здійснення діяльності підприємства. Найчастіше податкова служба перевіряє платників акцизного податку, сферу азартних ігор, підприємства, які надають платіжні та фінансові послуги та нерезидентів України.

Основні дії та поради платникам податків

Кожен платник податків в будь-якому разі стикається з податковою перевіркою. І до цього потрібно правильно підготуватись. Рекомендуємо дотримуватись наших рекомендацій:

1. Підготовка до перевірки повинна тривати постійно. Тобто, під час щоденної роботи фірми потрібно слідкувати за правильністю ведення діяльності.

2. Підтримувати порядок в первинних документах. Дотримуватись терміну зберігання документів, слідкувати, щоб всі документи були в наявності зі всіма реквізитами, архівувати та систематизувати їх.

3. Перевірити в податкового інспектора посвідчення та документ-підставу для проведення перевірки, оскільки існує інформація про різного виду шахрайства та фальшивих представників контролюючого органу.

4. Рекомендовано виділити особу, яка буде відповідальною за проведення перевірки, спілкування з представниками контролюючих органів тощо. Добре, якщо це буде досвідчений бухгалтер або головний бухгалтер.

5. Найважливіше – це постійне дотримання всіх законодавчих норм, своєчасна сплата податків та подання фінансової звітності, слідкування за змінами та нововведеннями законодавства.

Останні новини

Акція від “СОТА Каса” — “Час вигідних покупок”: річна ліцензія на ПРРО за 490 гривень

Акція від “СОТА Каса” — “Час вигідних покупок”: річна ліцензія на ПРРО за 490 гривень

Новий осінній сезон вже розпочався, а це означає, що настав час досягати ще більших успіхів у роботі, відкривати для себе новинки, розвивати свій бізнес, надихатися і надихати! Хочемо, аби зі стартом осені ви обирали для свого підприємства лише найкращі вебрішення й...

Спробуй, порівняй, вибирай: три місяці безкоштовного користування ПРРО Cashalot 

Спробуй, порівняй, вибирай: три місяці безкоштовного користування ПРРО Cashalot 

З 1 серпня стартує спеціальна пропозиція на ПРРО Cashalot — “Спробуй порівняй, вибирай”. Усі нові користувачі програмної каси Cashalot отримують можливість безкоштовно отримати доступ до ПРРО Cashalot на три місяці і на власному досвіді переконатись у перевагах роботи...