Ліміти для спрощенців 2024

Спрощена система оподаткування. Основні ліміти та обмеження

Станом на 2024 рік, в Україні діють чотири групи суб’єктів господарювання на спрощеній системі. Кожна з груп передбачає певні умови та вимоги для здійснення діяльності. Встановлені Податковим Кодексом України ліміти для спрощенців змінюються та залежать від рівня мінімальної заробітної плати, який діє в країні на той чи інший рік. Наприклад, з 1 січня 2024 року граничні ліміти для представників спрощеної системи оподаткування такі:

  • для І групи спрощеної системи (167 МЗП) – 1 185 700 грн;
  • для ІІ групи (834 МЗП) – 5 921 400 грн;
  • для ІІІ групи (1167 МЗП) – 8 285 700 грн.

Якщо загальний дохід, який отримав підприємець перевищує вищевказаний ліміт, то суб’єкт господарювання повинен перейти на наступну групу або на загальну систему оподаткування. Щомісяця платники зобов’язуються сплачувати єдиний податок до державного бюджету, ставка якого встановлюється місцевими органами самоврядування. Зазвичай, це:

  • для І групи – до 10% від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року (в 2024 році це 302,80 грн на місяць)
  • для ІІ групи – до 20% від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року (в 2024 році це 1420,00 грн на місяць)
  • для ІІІ групи – у відсотках до доходу.

Також суб’єкти спрощеної системи сплачують єдиний соціальний внесок в Пенсійний Фонд в розмірі 22% від мінімальної заробітної плати. В 2024 році це 1562 грн за січень-березень, 1760 грн за квітень-грудень, оскільки розмір мінімальної заробітної плати змінюється.

Суб’єкти господарювання на спрощеній системі також мають обмеження щодо видів діяльності які можна здійснювати на тій чи іншій групі, а також обмеження щодо кількості найманих працівників. Наприклад, підприємці на І групі оподаткування не можуть мати найманих працівників взагалі, а на ІІ групі лише до 10 осіб, а для ІІІ групи кількість найманих працівників необмежена.

Порушення встановлених лімітів. Наслідки. Відповідальність

Як показує практика можливі випадки, коли підприємець на спрощеній системі оподаткування перевищує граничний розмір дозволеного доходу для своєї групи оподаткування. Якщо таке сталось, то суб’єкт господарювання повинен:

  1. перейти на «вищу» групу оподаткування (наприклад, з І групи на ІІ групу)
  2. сплатити з перевищеного обсягу доходу єдиний податок за збільшеною ставкою (якщо це ФОП то в розмірі 15% від МЗП (п. 293.4 ПКУ), якщо юридична особа, то в розмірі подвійної ставки єдиного податку (п. 293.5 ПКУ).

Перехід на вищу групу оподаткування відбувається з наступного кварталу за тим, в якому відбулось перевищення. Для цього подається відповідна заява до контролюючого органу не пізніше 20-го числа місяця, що настає за кварталом перевищення. Якщо спрощенець переходить на загальну систему оподаткування, то це відбувається з 1 числа місяця, після того, в якому відбулось перевищення.

Останні новини

Акція від “СОТА Каса” — “Час вигідних покупок”: річна ліцензія на ПРРО за 490 гривень

Акція від “СОТА Каса” — “Час вигідних покупок”: річна ліцензія на ПРРО за 490 гривень

Новий осінній сезон вже розпочався, а це означає, що настав час досягати ще більших успіхів у роботі, відкривати для себе новинки, розвивати свій бізнес, надихатися і надихати! Хочемо, аби зі стартом осені ви обирали для свого підприємства лише найкращі вебрішення й...

Спробуй, порівняй, вибирай: три місяці безкоштовного користування ПРРО Cashalot 

Спробуй, порівняй, вибирай: три місяці безкоштовного користування ПРРО Cashalot 

З 1 серпня стартує спеціальна пропозиція на ПРРО Cashalot — “Спробуй порівняй, вибирай”. Усі нові користувачі програмної каси Cashalot отримують можливість безкоштовно отримати доступ до ПРРО Cashalot на три місяці і на власному досвіді переконатись у перевагах роботи...