Граничним терміном подання звітності про обсяги виробництва та / або обігу (в тому числі імпорту та експорту) спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів є 9 число наступного місяця. У разі якщо закінчення строку подання звітності припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, останнім днем строку є перший після нього робочий день (База знань “ЗІР”, категорія 115.05).

Додатково зазначимо, що з 1 січня 2017 року відповідно до ст. 16 Закону України від 19.12.95 р № 481/95-ВР “Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів” звітувати повинні тільки суб’єкти господарювання, які отримали ліцензії на виробництво та / або оптову торгівлю алкогольно-тютюновою продукцією, а також здійснюють експорт і імпорт такої продукції.

Тобто суб’єкти, які здійснюють роздрібну торгівлю алкогольною продукцією та тютюновими виробами, вже не повинні подавати звітність, затверджену наказом Мінфіну від 11.02.2016 р № 49, за формами № 1-РА і № 1-РТ.

Мало того, штрафи за неподання, несвоєчасне подання звіту або подання звіту з недостовірними даними про обсяги обороту алкогольних напоїв і тютюнових виробів, передбачені абз. 18 ч. 2 ст. 17 цього закону, тепер не застосовуються до суб’єктів господарювання, які мають ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та / або тютюновими виробами, з дати виникнення зобов’язання за поданням такого звіту.

Інформацію надано електронним журналом “Аверс-Бухгалтерія”.