Операції звільнені від ПДВ

Короткий перелік операцій звільнених від ПДВ. Нормативно-правова база

Згідно з законодавством України, є певний перелік операцій, які не обкладаються податком на додану вартість, тобто звільнені від ПДВ. Такий вид операцій регулює Податковий Кодекс України. За такими операціями не виникають податкові зобов’язання. Проте, це не означає, що не потрібно реєструвати податкову накладну. ЇЇ все одно потрібно складати та реєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) (п. 201.10 ПК). Важливо розрізняти операції, що звільнені від ПДВ та ті, що не є об’єктом оподаткування. Адже на операції, які не є об’єктом оподаткування податкова накладна взагалі не складається. Нижче наведений перелік основних операцій, звільнених від ПДВ, а їх повний список зазначено в п. 197.1 Податкового кодексу України. А з 17.06.2022 р. його доповнено новим пунктом пп. 197.1.25-1. Отже, до операцій, звільнених від ПДВ належать, наприклад, такі як:

  • постачання, а також імпорт відходів та брухту чорних і кольорових металів. І додатково постачання паперу та картону для утилізації (макулатури та відходів)
  • операції з продажу житла (об’єктів житлового фонду), крім їх першого продажу
  • благодійна допомога, зокрема безоплатна передача товарів або послуг благодійним організаціям, тощо
  • продаж або передача земельних ділянок, земельних часток (паїв)
  • постачання у сільській місцевості сільгосптоваровиробниками послуг із ремонту шкіл, дошкільних закладів, інтернатів, закладів охорони здоров’я.

Складання податкової накладної на операції, звільнені від ПДВ

Якщо суб’єкт господарювання одночасно здійснив операцію, яка є об’єктом оподаткування і не є, то в такому випадку, складаються дві податкові накладні. (п. 201.5 ПК; п. 17 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307). Важливим є те, що в такій податковій накладній в лівому верхньому кутку в графі «Складена на операції, звільнені від оподаткування» потрібно написати «Без ПДВ», а також, якщо накладна виписана неплатнику ПДВ, то у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю)» вказується позначка «Х» та вказується тип причини (наприклад «02»). У рядку ХІ розділу А вказуємо обсяги постачання товарів або послуг, звільнених від оподаткування. При цьому значення рядків I та ХІ будуть однаковими. Рядки II–Х розділу А не заповнюються. Інші всі дані заповнюються як зазвичай, лише в стовпці 9 потрібно вказати «Код пільги». 

Важливо відобразити такі операції в Декларації з ПДВ. Вони відображаються в рядку 5 заголовної частини звіту, та в Додатку 5.

Останні новини

Акція від “СОТА Каса” — “Час вигідних покупок”: річна ліцензія на ПРРО за 490 гривень

Акція від “СОТА Каса” — “Час вигідних покупок”: річна ліцензія на ПРРО за 490 гривень

Новий осінній сезон вже розпочався, а це означає, що настав час досягати ще більших успіхів у роботі, відкривати для себе новинки, розвивати свій бізнес, надихатися і надихати! Хочемо, аби зі стартом осені ви обирали для свого підприємства лише найкращі вебрішення й...

Спробуй, порівняй, вибирай: три місяці безкоштовного користування ПРРО Cashalot 

Спробуй, порівняй, вибирай: три місяці безкоштовного користування ПРРО Cashalot 

З 1 серпня стартує спеціальна пропозиція на ПРРО Cashalot — “Спробуй порівняй, вибирай”. Усі нові користувачі програмної каси Cashalot отримують можливість безкоштовно отримати доступ до ПРРО Cashalot на три місяці і на власному досвіді переконатись у перевагах роботи...