Облік оплати праці. Звітність.

Організація обліку оплати праці на підприємстві

Облік оплати праці та трудові відносини між працівником та роботодавцем регулює Кодекс законів про працю (КЗпП) України та повинні бути вірно оформлені і сплачені. Коли працівник приймається на роботу, з ним укладається Трудовий договір, видається Наказ про прийняття працівника, в Державну податкову службу відправляється в електронному вигляді Повідомлення про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту (форма J/F3001003). Основний документ, що відображає кількість відпрацьованого часу (зокрема годин, днів або змін) є Табель обліку робочого часу. Його типова форма № П-5, яка була затверджена наказом Держкомстату від 05.12.2008 р. № 489 (далі – Наказ № 489). Обов’язок по складанні та веденні цього документу покладається на працівників кадрового відділу. Всі зведені дані в Табелі переносяться та відображаються у розрахунковій або розрахунково-платіжній відомості. В більшості випадків використовується форма № П-6 “Розрахунково-платіжна відомість працівника” та № П-7 “Розрахунково-платіжна відомість (зведена)”, затверджені Наказом № 489. У лівій частині табличної форми розрахунково-платіжної відомості зазначені складові оплати праці та їх суми, а у правій частині відображені утримання, передбачені законодавством, зі зарплати.

Щомісяця з заробітної праці працівника знімаються два види податків ПДФО (податок на доходи фізичних осіб) 18% від ставки та військовий збір, 1,5% від ставки. ЄСВ – єдиний соціальний внесок, нараховується для підприємства і ніяк не впливає на розмір заробітної плати працівника. Щокварталу на ці податки подається звіт. Штрафні санкції за неподання звіту, або неправильне нарахування та утримання податку – 1020 грн за кожне порушення щодо заниження податку.

Зарплатна звітність

Протягом 40 днів після закінчення кожного кварталу подається звіт, що показує суми нарахувань та виплат з зарплати в органи Державної податкової служби. Повна назва звіту – Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску або ще його називають Об’єднаний звіт з ЄСВ та ПДФО. Форма Податкового розрахунку (J0500109 для юросіб та F0500109 – для фізосіб-підприємців) затверджена наказом Мінфіну від 02.03.2023 № 113 (далі – Наказ № 113), який набув чинності 5 травня 2023 року. Оновлена форма набрала чинність з 1 жовтня 2023 року. Форма звіту містить в собі основну частину, де зведена вся інформація по заробітній праці та нарахуваннях всіх працівників та помісячну розбивку даних як з ПДФО/ВЗ, так і ЄСВ. Кожен місяць відображається в окремому додатку (всього 6 додатків).Загальні витрати на оплату праці найманих працівників включаються до витрат організації (зокрема нарахування та податки разом) та відображаються в річному звіті Податкова декларація про майновий стан і доходи, форму якої та правила її заповнення регулює наказ Міністерства доходів і зборів від 11 грудня 2013 року за № 793., а також в звітах юридичних осіб Балансі та Звіті про фінансові результати.

Останні новини

Акція від “СОТА Каса” — “Час вигідних покупок”: річна ліцензія на ПРРО за 490 гривень

Акція від “СОТА Каса” — “Час вигідних покупок”: річна ліцензія на ПРРО за 490 гривень

Новий осінній сезон вже розпочався, а це означає, що настав час досягати ще більших успіхів у роботі, відкривати для себе новинки, розвивати свій бізнес, надихатися і надихати! Хочемо, аби зі стартом осені ви обирали для свого підприємства лише найкращі вебрішення й...

Спробуй, порівняй, вибирай: три місяці безкоштовного користування ПРРО Cashalot 

Спробуй, порівняй, вибирай: три місяці безкоштовного користування ПРРО Cashalot 

З 1 серпня стартує спеціальна пропозиція на ПРРО Cashalot — “Спробуй порівняй, вибирай”. Усі нові користувачі програмної каси Cashalot отримують можливість безкоштовно отримати доступ до ПРРО Cashalot на три місяці і на власному досвіді переконатись у перевагах роботи...