Щодо повернення ПДВ, сплаченого в бюджет, ГФС в листі від 14.03.2017р № 5087/6/99-99-15-03-02-15 повідомляє, що порядок і умови повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань та пені визначено ст. 43 розділу II ПКУ.

Для цього платник податку подає заяву про повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань та пені в довільній формі, в якому зазначає напрям перерахування коштів:

  • на поточний рахунок платника податків в установі банку;
  • на погашення грошового зобов’язання та/або податкового боргу за іншими платежами, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, незалежно від виду бюджету;
  • повернення в готівковій формі грошових коштів за чеком у разі відсутності у платника податків рахунку в банку.

У разі повернення надміру сплачених податкових зобов’язань з ПДВ, зарахованих до бюджету з рахунку платника податків в системі електронного адміністрування ПДВ в порядку, визначеному п. 2001.5 ст. 2001 ПКУ, такі кошти підлягають поверненню виключно на рахунок платника в системі електронного адміністрування ПДВ, а в разі його відсутності на момент звернення платника податків із заявою на повернення надміру сплачених податкових зобов’язань з ПДВ на момент фактичного повернення грошових коштів – шляхом перерахування на поточний рахунок платника податків в установі банку.