Максимальні неоподатковувані норми добових витрат на відрядження встановлені п.п. “А” п.п. 170.9.1 ПКУ і складають в 2017 році за кожен календарний день відрядження не більше:

  • 320 грн. (0,1 розміру мінімальної заробітної плати) для відряджень по території України;
  • 80 євро за офіційним обмінним курсом НБУ гривні до євро для відряджень за кордон.

Мінсоцполітики в листі від 21.12.2016р № 1732/0/101-16/28 задається питанням, який мінімальний розмір добових. На підставі аналізу нормативних документів робиться висновок, що розмір добових не може бути нижче встановленого постановою КМУ від 02.02.2011р № 98. Для відряджень по Україні – це 30 грн., Для відряждень за кордон – в залежності від країни.

Лист Міністерства соціальної політики України від 21.12.2016 р. № 1732/0/101-16/28

Департамент заробітної плати та умов праці розглянув Ваше звернення та повідомляє.

Відповідно до статті 121 Кодексу законів про працю України працівники мають право на відшкодування витрат та одержання інших компенсацій у зв’язку з службовими відрядженнями.

Працівникам, які направляються у відрядження, виплачуються: добові за час перебування у відрядженні, вартість проїзду до місця призначення і назад та витрати по найму жилого приміщення в порядку і розмірах, встановлюваних законодавством.

Підприємства згідно із статтею 15 Закону України “Про оплату праці” самостійно встановлюють в колективному договорі форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, схеми посадових окладів з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною та галузевими угодами.

Граничні норми добових витрат у межах України для підприємств госпрозрахункової сфери відповідно до абзацу 4 підпункту 170.9.1 Податкового кодексу України встановлені у розмірі не більше як 0,2 розміру мінімальної заробітної плати, що діяв на 1 січня звітного податкового року, в розрахунку на добу.

Відповідно до статті 7 Закону України “Про колективні договори і угоди” у колективному договорі встановлюються взаємні зобов’язання сторін щодо регулювання виробничих, трудових, соціально-економічних відносин, зокрема, щодо встановлення гарантій і компенсацій (в тому числі при направленні працівників у службові відрядження).

Розмір добових для підприємств, установ та організацій, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів, визначено додатком 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 02.02.2011 р. № 98, і для відряджень в межах України він становить 30 гривень.

Положення Інструкції, які є обов’язковими для підприємств, установ та організацій, що повністю або частково утримуються за рахунок бюджетних коштів, приведені у відповідність до підпункту 170.9.1 Податкового кодексу України та набрали чинності 1 квітня 2011 року.

Відповідно до статті 12 Закону України “Про оплату праці” гарантії та компенсації працівникам в разі службових відряджень є мінімальними державними гарантіями.

Враховуючи зазначене, на нашу думку, розмір добових не може бути нижчим, ніж встановлено вищезазначеною постановою Кабінету Міністрів України.

Водночас повідомляємо, що листи Міністерства не є нормативно-правовими актами, за своєю природою вони мають інформаційний, роз’яснювальний та рекомендаційний характер.

Директор Департаменту О. Товстенко

Інформацію надано електронним журналом “Аверс-Бухгалтерія”.