Торговий термінал. Все, що потрібно знати

Платіжний термінал. Основні поняття. Законодавча база.

Основні моменти, що стосуються платіжних терміналів, розрахунків платіжними засобами, встановлення та роботи терміналів регулює Закон України «Про платіжні послуги» від 30.06.2021 № 1591-IX (далі — Закон № 1591). Відповідно до нього обов’язок зі встановлення платіжного терміналу покладається на підприємства в сфері торгівлі всіх форм власності в певні терміни. Наприклад відповідно до Постанови № 894 «Про встановлення строків, до настання яких торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або розрахункових пристроїв) за реалізовані товари (надані послуги)» від 29.07.2022р. з 1 січня 2025 року, згідно з пунктом 3 цієї Постанови, платіжний термінал в обов’язковому порядку має бути в кожного торговця, який здійснює свою діяльність в населеному пункті з кількістю населення менше 5 тисяч. Платіжний термінал (або POS термінал) – це пристрій, який дозволяє здійснювати переказ коштів з рахунка покупця на рахунок підприємця, також видавати готівку, та друкувати чек (підтверджуючий документ) за операцією купівлі/продажу із застосуванням електронного платіжного засобу (наприклад, картки). Якщо в торгівельній точці встановлений РРО (касовий апарат), то має бути зареєстрований хоча б один термінал. Будь-який термінал повинен приймати оплату як мінімум трьох різних платіжних систем (MasterCard, Visa тощо). На даний момент також з’явилася можливість мати термінал «в телефоні» на базі Android. Для цього встановлюється програма на мобільний пристрій, яка зчитує чіп з банківської картки та проводить оплату.

Як встановити термінал?

Процедура встановлення терміналу проста. В першу чергу укладається договір еквайрингу з банком. Це може бути не обов’язково того банку, в якому ви обслуговуєтесь. Можна мати термінали різних банків. Платіжний термінал можна купити або використовувати на підставі оренди. Важливо, щоб він відповідав всім технічним вимогам. Кошти за розрахункову операцію надходять на банківський рахунок на наступний день, або протягом трьох днів (тобто не миттєво). Переважно більшість банків стягують комісію за таку розрахункову операцію, тому на розрахунковий рахунок потрапить сума за вирахуванням комісії. Важливо, щоб працівники банку правильно налаштували термінал і в квитанціях (чеках) були наявні всі обов’язкові реквізити. Бо в протилежному випадку це не буде вважатись розрахунковою операцією. Реєструвати термінал в податковій не потрібно. В деяких випадках підприємець взагалі може відмовитись від встановлення платіжного терміналу:

  1. фізичні та юридичні особи, які здійснюють свою діяльність у населених пунктах з чисельністю населення до 25 тисяч осіб ( а з 1 січня 2025 5 тисяч осіб)
  2. підприємства, у яких торгова площа до 20 кв.м. (крім заправок)
  3. заклади громадського харчування закритого типу, які обслуговують певну категорію споживачів (особовий склад збройних сил України, студентів, учнів, тощо).

Останні новини

Акція від “СОТА Каса” — “Час вигідних покупок”: річна ліцензія на ПРРО за 490 гривень

Акція від “СОТА Каса” — “Час вигідних покупок”: річна ліцензія на ПРРО за 490 гривень

Новий осінній сезон вже розпочався, а це означає, що настав час досягати ще більших успіхів у роботі, відкривати для себе новинки, розвивати свій бізнес, надихатися і надихати! Хочемо, аби зі стартом осені ви обирали для свого підприємства лише найкращі вебрішення й...

Спробуй, порівняй, вибирай: три місяці безкоштовного користування ПРРО Cashalot 

Спробуй, порівняй, вибирай: три місяці безкоштовного користування ПРРО Cashalot 

З 1 серпня стартує спеціальна пропозиція на ПРРО Cashalot — “Спробуй порівняй, вибирай”. Усі нові користувачі програмної каси Cashalot отримують можливість безкоштовно отримати доступ до ПРРО Cashalot на три місяці і на власному досвіді переконатись у перевагах роботи...