Призначення платежу для сплати податків

Нормативна база та вимоги щодо реквізитів платіжних документів

Наказ Міністерства фінансів України від 22 березня 2023 року № 148 затвердив новий Порядок заповнення реквізиту “Призначення платежу” платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення. Цей Порядок встановив вимоги до заповнення призначення платежу в платіжках відповідно до міжнародного стандарту ISO 20022 та визначає правила його заповнення під час сплати (стягнення) податків, зборів, платежів на бюджетні рахунки, відкриті в Казначействі, сплати (стягнення) єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та інших випадках, коли потрібно перерахувати кошти на бюджетні рахунки. Цих вимог, щодо правильного заповнення призначення платежу обов’язково мають дотримуватись всі і платники при сплаті податків, зборів, митних, інших платежів до бюджету, так і органи державної податкової служби та органи державної виконавчої служби при стягненні коштів у рахунок погашення податкового боргу або при стягненні штрафних санкцій, які передбачають перерахування коштів, відкритих в Казначействі.

Заповнення платником реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції

Під час сплати зборів, податків, єдиного внеску, митних, інших платежів, внесення передоплати (авансових платежів), грошової застави на бюджетні / небюджетні рахунки / єдиний рахунок/ депозитний рахунки та інші бюджетні казначейські рахунки платник у реквізиті “Призначення платежу” платіжної інструкції заповнює з усіх полів, які наведених у пункті 1 даного розділу, такі поля:

  • “Код виду сплати”;
  • “Додаткова інформація запису”

У полі “Код виду сплати” суб’єкт господарювання заповнює код виду сплати, які наведено в Переліку кодів видів сплати, які використовуються, згідно з додатком 1 до цього Порядку №148. У полі “Додаткова інформація запису” суб’єкт господарювання заповнює дані щодо переказу коштів у довільній формі. Платники податків, які здійснюють господарську діяльність на основі ліцензії та/або спеціального дозволу, зазначають інформацію щодо звітного (податкового) періоду, за який сплачується податок/ збір/ плата за ліцензію, та дозвільного документа (вид дозвільного документа, номер, дата). Якщо випадково суб’єкт господарювання помилково не вказав код виду сплати в призначенні платежу, то вважається, що платник сплатив податок або єдиний внесок з кодом виду сплати 101. При стягненні коштів з рахунків / електронних гаманців платників територіальними органами ДПС, вимоги до оформлення призначення платежу такі ж. Потрібно заповнити два поля: «Код виду сплати» та «Додаткову інформацію запису». В деяких випадках (особливо, при невірному заповненні платіжних інструкцій Держмитслужбою) кошти можуть залишаються у статусі “Нез’ясовані кошти” до з’ясування.

Останні новини

Акція від “СОТА Каса” — “Час вигідних покупок”: річна ліцензія на ПРРО за 490 гривень

Акція від “СОТА Каса” — “Час вигідних покупок”: річна ліцензія на ПРРО за 490 гривень

Новий осінній сезон вже розпочався, а це означає, що настав час досягати ще більших успіхів у роботі, відкривати для себе новинки, розвивати свій бізнес, надихатися і надихати! Хочемо, аби зі стартом осені ви обирали для свого підприємства лише найкращі вебрішення й...

Спробуй, порівняй, вибирай: три місяці безкоштовного користування ПРРО Cashalot 

Спробуй, порівняй, вибирай: три місяці безкоштовного користування ПРРО Cashalot 

З 1 серпня стартує спеціальна пропозиція на ПРРО Cashalot — “Спробуй порівняй, вибирай”. Усі нові користувачі програмної каси Cashalot отримують можливість безкоштовно отримати доступ до ПРРО Cashalot на три місяці і на власному досвіді переконатись у перевагах роботи...