Оренда у підприємця

Правила надання оренди. Основні вимоги

Основні вимоги для надання майна в оренду відрізняються для ФОПів на загальній та спрощеній системі оподаткування. Для загальносистемників немає обмежень, тобто можна здавати в оренду майно з будь-якою кількістю квадратних метрів та не важливо який статус в орендаря. А от для підприємців на єдиному податку діють обмеження в обсязі квадратних метрів, які можна здавати, а орендарем може бути не будь-хто. ФОПам на 1 групі єдиного податку заборонено проводити будь-які операції з орендою, на 2 групі оподаткування – здавати в оренду можна лише власне майно і лише підприємцям на єдиному податку або фізичним особам, для 3 групи обмежень немає. Обидві сторони операцій з орендою повинні мати примірники договорів оренди, а також актів виконаних робіт, що підтверджують факт здачі/найму майна в оренду. Обов’язково має бути рух коштів на підприємницьких рахунках як оплата за оренду, а також мають бути сплачені податки з орендної плати. Важливим є те, що якщо договір оренди укладається терміном на три роки і більше, то він має бути обов’язково завірений нотаріусом. Договір укладається в письмовій формі та має мати обов’язкові реквізити, а також інформацію про об’єкт оподаткування (назву, адресу, розмір площі приміщення), розмір орендної плати, форс-мажорні обставини, термін дії договору. 

Орендна плата. Податковий збір

Орендна плата встановлюється в розрахунку за 1 м2. Але вона не може бути нижчою ніж встановлений відсоток від розміру мінімальної заробітної плати для кожного виду приміщення. Наприклад, для нежитлового приміщення розмір орендної плати не може бути менший ніж 1% від мінімальної заробітної плати за 1 м2. В 2024 році це 80 грн. Орендна плата сплачується щомісяця до певної дати за попередній місяць (наприклад до 5 числа). Ця сума обкладається військовим збором (1,5%) та податком на доходи фізичних осіб (18%). Якщо орендар фізична особа, а орендодавець підприємець (ФОП), то обов’язок зі сплати податку покладається на підприємця. Якщо обидві сторони угоди фізичні особи-підприємці, то податки сплачує орендар. Податки сплачуються в день розрахунку за оренду на відповідні бюджетні рахунки. Важливим є те, що такі суми повинні відображатись в квартальному звіті (податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску) в Додатку 4, як дохід виплачений фізичній особі. Сплачені платежі з оренди й податки ви зобов’язані показати в звітності, ознака доходу:

  • «106», якщо це лізинг, оренда або суборенда земельної частки (паю);
  • «195» — лізинг, оренда, суборенда, емфітевзис земельної ділянки сільськогосподарського призначення, майнового паю;
  • за кодом «196» показують у 1ДФ— надання майна (крім земельної частки (паю), земельної ділянки сільськогосподарського призначення, майнового паю) в лізинг, оренду або суборенду»).

Останні новини

Акція від “СОТА Каса” — “Час вигідних покупок”: річна ліцензія на ПРРО за 490 гривень

Акція від “СОТА Каса” — “Час вигідних покупок”: річна ліцензія на ПРРО за 490 гривень

Новий осінній сезон вже розпочався, а це означає, що настав час досягати ще більших успіхів у роботі, відкривати для себе новинки, розвивати свій бізнес, надихатися і надихати! Хочемо, аби зі стартом осені ви обирали для свого підприємства лише найкращі вебрішення й...

Спробуй, порівняй, вибирай: три місяці безкоштовного користування ПРРО Cashalot 

Спробуй, порівняй, вибирай: три місяці безкоштовного користування ПРРО Cashalot 

З 1 серпня стартує спеціальна пропозиція на ПРРО Cashalot — “Спробуй порівняй, вибирай”. Усі нові користувачі програмної каси Cashalot отримують можливість безкоштовно отримати доступ до ПРРО Cashalot на три місяці і на власному досвіді переконатись у перевагах роботи...