Норми тривалості робочого часу

Основні визначення та поняття. Нормативно-правова база

Будь-яка діяльність суб’єкта господарювання щодо праці найманих працівників регулюється Кодексом Законів про Працю України (далі КЗпП). Згідно з цим Законом, робочий час – це період доби, протягом якого працівник виконує свої прямі посадові обов’язки. Час роботи та перелік основних функцій працівника зазначено в трудовому договорі. Робочий час найманого робітника може бути:

  • нормальної тривалості;
  • скороченої тривалості;
  • неповний робочий час.

Загальновідомо, що нормальна тривалість роботи, згідно з КЗпП (стаття 50), не має бути більша ніж 40 годин на тиждень, але може бути меншою. Також ця стаття встановлює робочий тиждень з 5 робочими днями (по 8 годин) та двома вихідними (зазвичай, це субота, неділя). Проте кожне підприємство може коригувати цей графік відповідно до своїх потреб та виду діяльності. Наприклад, в організації може бути встановлений 6 денний робочий тиждень з одним вихідним. Але кількість відпрацьованих годин в день менша (7 або 6 годин, наприклад). 

Для деяких категорій осіб має бути встановлений скорочений робочий графік. Це стосується молодих осіб. Наприклад робітникам, віком від 16 до 18 років робочий тиждень має мати лише 36 годин, не більше. А для підлітків, які працюють на період канікул, наприклад, віком від 14 до 16 років – 24 години на тиждень. Також скорочений робочий тиждень буде для найманих працівників, які виконують шкідливі умови праці (не більше 36 годин на тиждень). Скорочена тривалість робочого часу не повинна впливати на розмір заробітної плати. Всі гарантії щодо оплати праці повинні виконуватись. 

Неповний робочий час відрізняється від скороченого тим, що він узгоджується та встановлюється лише на рівні підприємства та узгоджується з працівником індивідуально. Оплата за таку роботу відбувається пропорційно відпрацьованим годинам.

Норма тривалості робочого часу на рік

Кожного року (зазвичай влітку) Мінекономіки опубліковує норми тривалості робочого часу на наступний рік. Саме відповідно до цієї таблиці підприємства і організації розробляють свій індивідуальний графік норм тривалості робочого часу відповідно до свого виду діяльності та характеру робіт. Раніше в такому графіку Мінекономіки зазначало всі святкові та неробочі дні і робочі дні напередодні таких свят були скорочені на годину. Проте, пам’ятаємо, під час дії воєнного стану не застосовується норма ст. 73 КЗпП про святкові і неробочі дні і всі святкові дні відмінено. В такі дні працівники працюють, як в звичайний будній день. Наприклад норми тривалості робочого часу на 2024 рік, затверджені Мінекономіки, мають 366 календарних днів у році, з яких кількість вихідних днів 104, кількість робочих днів 261.

Останні новини

Акція від “СОТА Каса” — “Час вигідних покупок”: річна ліцензія на ПРРО за 490 гривень

Акція від “СОТА Каса” — “Час вигідних покупок”: річна ліцензія на ПРРО за 490 гривень

Новий осінній сезон вже розпочався, а це означає, що настав час досягати ще більших успіхів у роботі, відкривати для себе новинки, розвивати свій бізнес, надихатися і надихати! Хочемо, аби зі стартом осені ви обирали для свого підприємства лише найкращі вебрішення й...

Спробуй, порівняй, вибирай: три місяці безкоштовного користування ПРРО Cashalot 

Спробуй, порівняй, вибирай: три місяці безкоштовного користування ПРРО Cashalot 

З 1 серпня стартує спеціальна пропозиція на ПРРО Cashalot — “Спробуй порівняй, вибирай”. Усі нові користувачі програмної каси Cashalot отримують можливість безкоштовно отримати доступ до ПРРО Cashalot на три місяці і на власному досвіді переконатись у перевагах роботи...