Мінімальна заробітна плата. Основні показники.

Мінімальна заробітна. Держане регулювання. Розміри в 2024 році.

Дотримання гарантій та фіксованих розмірів мінімальної оплати праці регулює Закон України про оплату праці. В ньому визначено таке визначення мінімальної заробітної плати — це законодавчо встановлений розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці (ст. 95 КЗпП, ст. 3 Закону про оплату праці). Вона може встановлюватись в погодинному розмірі підприємствами, які використовують найману працю, якщо ними встановлено погодинну оплату праці із застосуванням нормованих завдань та обліком фактичного робочого часу. Оплата праці також може встановлюватись в фіксованому розмірі (ставці) за відпрацьований день. Вона є державною соціальною гарантією, обов’язковою до виконання на всій території України для усіх роботодавців будь-яких форм власності. Оплата найманим працівникам за виконану роботу в розмірі меншому за мінімальну заробітну плату є серйозним порушенням та тягне за собою накладення штрафних санкцій. Розмір мінімальної заробітної праці в 2024 році складає:

  • з 01.01.2024 р. по 31.03.2024 р. – 7100 грн
  • з 01.04.2024 р. по 31.12.2024 р. – 8000 грн.

Відповідно з мінімальної заробітної плати встановлюються певні види податків та зборів. Для прикладу, єдиний соціальний внесок, який сплачує підприємець за себе в місяць складає 22% від мінімальної зарплати, тобто 1760,00 грн. Максимальна база нарахування ЄСВ – це 15 розмірів мінімальної зарплати, це означає, що у 2024 році вона становить:

  • січні – березні 106 500 грн;
  • квітні – грудні 120 000 гривень.

Максимальна сума єдиного внеску з 01.04.2024 – 26 400 грн (8000 х 15 х 22 %).

Відповідальність та розмір штрафних санкцій

Якщо нарахована заробітна плата за місяць менше її мінімального розміру, роботодавець зобов’язаний здійснити доплату до рівня мінімальної зарплати та сплатити єдиний соціальний внесок за працівника в повному розмірі – 1760,00 грн. Якщо суб’єкт господарювання порушує державні гарантії щодо виплати заробітної плати, на нього накладається штраф в 10-кратному розмірі мінімальної зарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (абз. 5 ст. 265 КЗпП). Якщо роботодавець порушує інші вимоги трудового законодавства, то залежно від виявленого порушення (до прикладу, затримка зарплати, виплати у неповному обсязі, робота без оформлення трудового договору тощо) сума штрафу може становити від 16 тис. до 128 тис. грн. Будь-які компенсаційні виплати (допомога по частковому безробітті, компенсаційні виплати для внутрішньо-переміщених осіб (ВПО), компенсації роботодавцям за новостворені робочі місця або працевлаштування ВПО) розраховуються, виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на дату розрахунку компенсації.

Останні новини

Акція від “СОТА Каса” — “Час вигідних покупок”: річна ліцензія на ПРРО за 490 гривень

Акція від “СОТА Каса” — “Час вигідних покупок”: річна ліцензія на ПРРО за 490 гривень

Новий осінній сезон вже розпочався, а це означає, що настав час досягати ще більших успіхів у роботі, відкривати для себе новинки, розвивати свій бізнес, надихатися і надихати! Хочемо, аби зі стартом осені ви обирали для свого підприємства лише найкращі вебрішення й...

Спробуй, порівняй, вибирай: три місяці безкоштовного користування ПРРО Cashalot 

Спробуй, порівняй, вибирай: три місяці безкоштовного користування ПРРО Cashalot 

З 1 серпня стартує спеціальна пропозиція на ПРРО Cashalot — “Спробуй порівняй, вибирай”. Усі нові користувачі програмної каси Cashalot отримують можливість безкоштовно отримати доступ до ПРРО Cashalot на три місяці і на власному досвіді переконатись у перевагах роботи...