Індексація зарплати

Що таке індексація зарплати?

Коли в державі відбувається зростання цін, тобто є інфляція, заробітна плата працівника стає менш цінною, втрачає свою купівельну спроможність. Щоб підтримувати її на купівельноспроможному рівні, потрібно періодично її підвищувати на певний відсоток (коефіцієнт). Цей процес називається індексацією зарплати. Індексація грошових доходів населення – це регульована на державному рівні (законами України та іншими нормативними документами) схема збільшення заробітної плати або інших доходів населення, що дає можливість частково або повністю відшкодовувати подорожчання споживчих товарів і послуг. Основний нормативний документ, що регулює механізм індексації заробітної плати – це Закон України “Про індексацію грошових доходів населення” №1283-XII від 03.07.1993 р. Обов’язок з проведення індексації покладається на суб’єктів господарювання будь-яких форма власності, які використовують в своїй діяльності найманих працівників. Підвищення грошових виплат не залежить від того, в якому місяці працівник був прийнятий. Правила проведення індексації регулює також Постанова Кабінету Міністрів України “Про Порядок проведення індексації грошових доходів населення” № 1078 від 17.07.2003 р., а також Лист Міністерства соціальної політики України від 04.01.2024 р. № 2/0/214-24 [Щодо індексації доходів населення], який надає роз’яснення щодо застосування норм законодавства з питань індексації у 2024 році.

Механізм обчислення індексації

Заробітну плату працівника підвищують на основі розрахованого коефіцієнту відносно базового місця. Базовий місяць – це той місяць, в якому останній раз відбувалось підвищення посадових окладів. А коефіцієнт розраховують на основі щомісячних індексів інфляції, які публікуються Держстатом. Такий розрахунок проводитись наростаючим підсумком до перевищення порогу 103%. Розрахунок коефіцієнта починається з місяця наступного за базовим. Сума, на яку потрібно підвищити посадовий оклад розраховується як добуток заробітної плати, яку потрібно підвищити на значення приросту ІСЦ (індексу споживчих цін) помноженого на 100%. Нагадуємо, що в 2023 році роботодавці були звільнені від обов’язку проводити індексацію, тому базовим місяцем для всіх є грудень 2023 року. Вперше індексувати заробітну плату працівників потрібно буде в серпні 2024 року, бо в червні поріг індексації не було перевищено, а, згідно з законом, підвищення окладів потрібно проводити в місяці через один після такого перевищення, тобто в серпні (липень пропускаємо). Максимальна величина індексації становить 130,20 грн (=3028 грн × 4,3/100), де 3028 – це прожитковий мінімум для працездатної особи у серпні 2024. За період січень-червень 2022 року накопичення індексу споживчих цін виглядає так:

ІСЦк =1×1,004×1,003×1,005×1,002×1,006×1,022 ≈ 1,043

1,043 це більше ніж 1,03 (тобто 103%). Тобто з формулою, наведеною вище 4,3 це коефіцієнт індексації.

За недотримання обов’язку проведення індексації роботодавці можуть бути притягнуті до відповідальності. Контролюючі органи мають право накладати штрафи, розмір яких буде залежати від важкості порушення.

Останні новини

Акція від “СОТА Каса” — “Час вигідних покупок”: річна ліцензія на ПРРО за 490 гривень

Акція від “СОТА Каса” — “Час вигідних покупок”: річна ліцензія на ПРРО за 490 гривень

Новий осінній сезон вже розпочався, а це означає, що настав час досягати ще більших успіхів у роботі, відкривати для себе новинки, розвивати свій бізнес, надихатися і надихати! Хочемо, аби зі стартом осені ви обирали для свого підприємства лише найкращі вебрішення й...

Спробуй, порівняй, вибирай: три місяці безкоштовного користування ПРРО Cashalot 

Спробуй, порівняй, вибирай: три місяці безкоштовного користування ПРРО Cashalot 

З 1 серпня стартує спеціальна пропозиція на ПРРО Cashalot — “Спробуй порівняй, вибирай”. Усі нові користувачі програмної каси Cashalot отримують можливість безкоштовно отримати доступ до ПРРО Cashalot на три місяці і на власному досвіді переконатись у перевагах роботи...