Фіскальний чек: види, вимоги, реквізити

Основні поняття та вимоги

Фіскальний чек (на відміну від товарного) видається реєстраторами розрахункових операцій або програмними РРО. Стаття 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» говорить про те, що всі суб’єкти господарювання в обов’язковому порядку повинні видавати фіскальні чеки покупцю. Фіскальний чек підтверджує факт здійснення операції та те, що дані про продаж передані на сервери фіскальної податкової служби. Якщо ж чек формується через ПРРО, то його можна роздрукувати та видати покупцю або ж відправити чек на електронну пошту покупця або різні види месенджерів (Телеграм, Вайбер тощо). Також покупець може відсканувати QR-код на екрані ПРРО та отримати чек безконтактним зв’язком на свій телефон. Форму та реквізити фіскального чека регулює Закон це такі як Положення №13 і Наказ Мінфіну №329. Стандартна форма чека на товари (послуги) – форма № ФКЧ-1. Проте є і інші види фіскальних чеків. Наприклад фіскальний касовий чек для видачі коштів (Форма № ФКЧ-2) або фіскальний касовий чек за операцією з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі (Форма № ФКЧ-5). Всі бланки чеків є в додатках до Наказу Мінфіну №329.

Основні реквізити фіскального чека

Всього фіскальний чек має 31 обов’язковий реквізит. Їх повний перелік розписаний в Наказі Мінфіну №329. Серед основних найменування суб’єкта господарювання та господарської одиниці, назва товару, кількість ціна одиниці та загальна вартість, ставки податків, що нараховані, дані про штрих коди акцизних марок, код УКТ ЗЕД товарів, форма оплати (готівка/без готівка), номер фіскального чека, QR-код з МАС-кодом чеку, дата і час розрахунку, фіскальний номер РРО/ПРРО на чеку та інші. Всі реквізити мають бути розташовані в правильному порядку та відповідних полях. Якщо в фіскальному чеку немає всіх необхідних реквізитів, він не вважається розрахунковим документом і до суб’єкта господарювання може застосовуватись штраф.

Відповідальність

Державна податкова служба повідомляє, що фіскальний чек в обов’язковому порядку має видаватись покупцю в будь-якій формі. В протилежному випадку до суб’єкта господарювання будуть застосовуватись штрафні санкції:

  • 100 відсотків вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше;
  • за кожне наступне вчинене порушення штраф буде складати вже 150 відсотків вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг).

Тому підприємствам варто зважати на вимоги законодавства, оформлюючи фіскальні чеки, щоб уникнути відповідальності перед державними органами.

Останні новини

Акція від “СОТА Каса” — “Час вигідних покупок”: річна ліцензія на ПРРО за 490 гривень

Акція від “СОТА Каса” — “Час вигідних покупок”: річна ліцензія на ПРРО за 490 гривень

Новий осінній сезон вже розпочався, а це означає, що настав час досягати ще більших успіхів у роботі, відкривати для себе новинки, розвивати свій бізнес, надихатися і надихати! Хочемо, аби зі стартом осені ви обирали для свого підприємства лише найкращі вебрішення й...

Спробуй, порівняй, вибирай: три місяці безкоштовного користування ПРРО Cashalot 

Спробуй, порівняй, вибирай: три місяці безкоштовного користування ПРРО Cashalot 

З 1 серпня стартує спеціальна пропозиція на ПРРО Cashalot — “Спробуй порівняй, вибирай”. Усі нові користувачі програмної каси Cashalot отримують можливість безкоштовно отримати доступ до ПРРО Cashalot на три місяці і на власному досвіді переконатись у перевагах роботи...