Декларація акцизного податку. Оновлена форма.

Оновлена форма та зміни ПКУ

З 1 грудня 2023 року платники податків застосовують оновлену декларацію з акцизного податку, враховуючи зміни, що внесені наказами Мінфіну від 28.07.2023 № 414 та № 444 від 18.08.2023. А 1 квітня ДПСУ розіслала своїм підлеглим ДПС (обласним тощо) листа, який містить роз’яснення, як до оновлення форми заповнювати акцизну декларацію тим платникам (зокрема, виробникам тютюнових виробів та РЕС*), яких торкнулися нововведення до ПКУ за Законом № 3603, який набрав чинності з 16 березня цього року. Зміни тепер стосуються і «втратно-відходної» бази оподаткування і механізму обчислення акцизу за п. 214.6 ПКУ, а отже виникли питання щодо складання декларації з акцизного податку за діючою формою, до якої ще не внесені пов’язані із Законом № 3603 зміни. Нагадаємо, що Декларацію з акцизного податку та Додатки до неї подають платники акцизного податку, які потрапляють під це визначення згідно статті 212 Податкового кодексу України (ПК).

Основні вимоги щодо подання Декларації (хто? кому? коли?)

Акцизний податок сплачується раз на місяць, відповідно податковим періодом для сплати акцизного податку є календарний місяць. Виходячи з цього, декларацію акцизного податку платники подають щомісяця не пізніше 20-го числа місяця, наступного за звітним періодом. Сам звіт подається до контролюючого органу за місцем реєстрації (обліку) платника. Проте, якщо підприємство або ФОП здійснює роздрібну торгівлю не за основним місцем реєстрації, то Декларація подається до контролюючого органу за місцем здійснення торгівлі. Звіт подається засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації кваліфікованого електронного підпису підзвітних осіб (наприклад, через Єдине вікно подання електронної звітності або програму СОТА). Податківці спочатку нагадали, що згідно з абзацом другим п. 46.6 ПКУ до визначення нової форми декларації стара форма залишається чинною, але механізм обчислення податку, а щодо тютюнових виробів/сировини та РЕС (рідин в електронних сигаретах) — і відображення в додатках до декларації — тепер інший.

Останні новини

Основні моменти із складанням декларації пов’язані з новими граничними нормами витрат ферментованої сировини для виробництва сукупно усіх тютюнових виробів за місяць, перевищення яких оподатковується акцизом. Фіскали та податківці, що написали лист ДПСУ від 01.04.2024 детально пояснюють, як у додатках 1 та 2 до акцизної декларації розраховувати такий податок. Додатково нагадуємо, що платники акцизного податку заповнюють лише ті розділи і додатки до декларації акцизного податку, які відповідають виду господарської діяльності, які здійснює підприємство або ФОП та виду підакцизних товарів (продукції), які виготовляються або реалізуються.

Останні новини

Акція від “СОТА Каса” — “Час вигідних покупок”: річна ліцензія на ПРРО за 490 гривень

Акція від “СОТА Каса” — “Час вигідних покупок”: річна ліцензія на ПРРО за 490 гривень

Новий осінній сезон вже розпочався, а це означає, що настав час досягати ще більших успіхів у роботі, відкривати для себе новинки, розвивати свій бізнес, надихатися і надихати! Хочемо, аби зі стартом осені ви обирали для свого підприємства лише найкращі вебрішення й...

Спробуй, порівняй, вибирай: три місяці безкоштовного користування ПРРО Cashalot 

Спробуй, порівняй, вибирай: три місяці безкоштовного користування ПРРО Cashalot 

З 1 серпня стартує спеціальна пропозиція на ПРРО Cashalot — “Спробуй порівняй, вибирай”. Усі нові користувачі програмної каси Cashalot отримують можливість безкоштовно отримати доступ до ПРРО Cashalot на три місяці і на власному досвіді переконатись у перевагах роботи...