Як дізнатися реквізити власного ПДВ рахунку?

Нагадаємо, що з початком поточного року ГФС України здійснила процедуру відкриття для платників податку на додану вартість електронних ПДВ рахунків в Державній казначейській службі України.

Повідомлення про реквізити таких рахунків автоматично розсилалися платникам на електронні адреси, використовувані ними для подання електронної звітності.

Однак не варто переживати, якщо Ви не плучілось такого повідомлення, адже реквізити власного ПДВ рахунку Ви можете дізнатися в будь-який зручний для Вас час, не відходячи від робочого місця.

Для цього Вам необхідно подати відповідний електронний Запит в ГФС України і отримати у відповідь електронне Повідомлення («Вигят») із зазначенням реквізитів Вашого ПДВ рахунку.

Процедура отримання реквізитів дуже проста:

  1. Створіть запит про реквізити рахунку (J (F) 1301201) в модулі «Інформаційна довідка» програми M.E.Doc.
  2. Підпишіть його власної електронним цифровим підписом та надішліть на адресу ГФС України.
  3. Через деякий час, перевіривши наявність вхідних повідомлень в M.E.Doc, Ви отримаєте Повідомлення (J (F) 1401201) із зазначенням реквізитів Вашого ПДВ рахунку.

Таким чином, Вам зовсім не обов’язково звертатися за інформацією про реквізити ПДВ-рахунки в Центр обслуговування платників за основним місцем обліку.

Зверніть увагу, що таке Повідомлення, крім реквізитів рахунку, надає Вам повну інформацію з Системи електронного адміністрування ПДВ: дані про поточний стан ПДВ рахунки та рух грошових коштів на ньому, сумам кожної складової ліміту, на який Ви вправі реєструвати податкові накладні та / або розрахунки коригування в ЄРПН.

Можливість виконання таких Запитів не обмежена в кількості і в часі.

Версія «MEDoc IS» з якої доступна можливість виконання

запиту про реквізити ПДВ рахунку: 10.01.026

Як і навіщо поповнювати свій електронний ПДВ рахунок з 01 лютого 2015 року?

Якщо реєстрація в ЄРПН податкових накладних та розрахунків коригування в період до 1 липня 2015 відбувається без обмеження суми податку (обчислюється відповідно до пункту 2001.3 статті 2001 ПКУ) – тобто без поповнення рахунку в системі електронного адміністрування ПДВ,

то сплата задекларованих податкових зобов’язань за звітні періоди починаючи з лютого 2015 / I квартал 2015 відбувається вже за новою схемою – з електронного рахунку системи адміністрування ПДВ, а не за звичною раніше схемою *.

* Сплата ПДВ за грудень 2014 року, січень 2015 / ІV квартал 2014 здійснюється з поточного рахунку безпосередньо на відповідні бюджетні рахунки.

Тобто для своєчасної сплати ПДВ Вам необхідно зарахувати відповідну суму коштів у розмірі задекларованих податкових зобов’язань на власний ПДВ рахунок, з якого ці кошти Казначейством будуть автоматично перераховані до бюджету.

Поповнення власного ПДВ рахунку здійснюється самостійно з власних поточних рахунків, відкритих в будь-якій банківській установі.

Перерахувати кошти на електронну ПДВ рахунок необхідно завчасно але не пізніше граничного строку, встановленого для самостійної сплати податкових зобов’язань.

Наприклад для сплати податкових зобов’язань за звітний період лютий 2015 грошові кошти на рахунок повинні надійти не пізніше 30 березня 2015 року.

Якщо ж сталося так, що Ви у встановлені терміни не забезпечили наявність на своєму рахунку необхідної суми для сплати податку в повному обсязі – до бюджету буде перераховано суму в межах залишку коштів на Вашому ПДВ рахунку. А чи не сплачений залишок задекларованих податкових зобов’язань Вам необхідно сплатити вже зі свого поточного розрахункового рахунку.

Казначейство, зі свого боку, веде облік таких неоплачених зобов’язань і виробляє автоматичне перерахування до бюджету всіх коштів, що перераховуються Вами з власного поточного рахунку на електронний рахунок ПДВ до моменту сплати повної суми зобов’язань.

Крім цього, слід враховувати, що розрахунки з бюджетом за період до 01.02.2015 у зв’язку з поданням уточнюючих розрахунків, сплата податкових зобов’язань, визначених контролюючим органом, та сплата штрафних санкцій та пені здійснюються в бюджет також виконуються не з електронного рахунку ПДВ, а з власного поточного рахунку

Уточнення до схеми реєстрації Розрахунків коригування до податкових накладних

З 1 лютого 2015 всі податкові накладні та / або розрахунки коригування ** підлягають обов’язковій реєстрації незалежно від зазначених у них сум ПДВ.

** (У тому числі ті, які не видаються одержувачу (покупцю) товарів (послуг) і залишаються в їх постачальника (продавця); складені отримання послуг від нерезидента, місцем постачання яких визначено митну територію України; складені в рамках виконання угод про розподіл продукції ; складені за операціями з поставки товарів (послуг), що звільнені від оподаткування).

Оскільки до 1 лютого 2015 не всі податкові накладні підлягали реєстрації в ЄРПН, слід пам’ятати, що реєстрація Розрахунку коригування до податкової накладної, відсутньої в ЄРПН, виконується тільки за умови включення останньої в ЄРПН протягом доби.

Також нагадаємо, що розрахунок коригування, складений постачальником товарів у податковій накладній, виданої їх одержувачу – платнику податків, підлягає реєстрації:

  • Постачальником, якщо передбачається збільшення суми компенсації вартості товарів на користь такого постачальника або коригування кількісних і вартісних показників в результаті не змінює суми компенсації;
  • Одержувачем, якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів на користь їх постачальника.

Розрахунок коригування, складений платником податків у податкових накладних, які не видаються одержувачу товарів, а також складених при отриманні послуг від нерезидента, місцем постачання яких визначено митну територію України, підлягають реєстрації таким платником податку.

Отримання податкових накладних та / або розрахунків коригування з ЄРПН

З набранням чинності змін до ПКУ, регламентованих Законом 71-VIII від 28.12.2014 року, платникам податків надано нову можливість замовити і отримати НН / РК безпосередньо з Єдиного реєстру податкових накладних ГФС України, не чекаючи цих документів від своїх контрагентів.

Для отримання відомостей про включення НН / РК в ЄРПН, а також отримання самих файлів документів користувачам достатньо звернутися з програмиM.E.Doc (версія 10.01.020 від 06.01.2015г) з електронним запитом до ЄРПН (код бланка – J (F) 1300103) і отримати у відповідь необхідні електронні податкові накладні.

У відповідь на поданий Запит Ви отримаєте всі НН / РК, в оригінальному вигляді з підписом контрагента, зареєстровані за вказаний період в ЄРПН.

M.E.Doc дозволяє сформувати Запит в автоматичному режимі з модулів «Обмін Первін документами / Реєстр первинних документів» і «Облік ПДВ / Реєстр податкових накладних» (меню Правка – Запитів стану реєстрації ПН в ЄРПН), а також вручну з модуля «Довідки державних ОРГАНІВ / Інформаціна довідка ».

Запит передбачає кілька режимів отримання відомостей з Єдиного реєстру податкових накладних ДФСУ (ЄРПН):

  • Отримання списку всіх НН / РК (виданих та / або отриманих), включених в ЄРПН за встановлену дату (і / або протягом вказаної кількості днів із встановленої дати). Максимальний термін, за який надається інформація – 5 днів.
  • Отримання інформації про включення НН / РК, згідно зазначеного платником списку документів;
  • Отримання файлів НН / РК по зазначеного переліку документів (за дату, за списком).

 

Для цього необхідно встановити позначку «Отріматі файли документів (ПН / РК) з ЄРПН» при формуванні Запиту.

Зверніть увагу!

Формування запиту з модулів «Обмін Первін документами / Реєстр первинних документів» і «Облік ПДВ / Реєстр податкових накладних» відбувається за документами НН / РК, які вже існують в Реєстрі M.E.Doc.

Відповідно, Запит відправляється в режимі отримання тільки відомостей про стан реєстрації цих НН / РК в ЄРПН.

Замовлення файлів для таких НН / РК з ЄРПН за замовчуванням не виконується.

Готовий Запит підписується і відправляється на електронну адресу ГФС України. Для отримання відповіді на Запит, по закінченню деякого часу, користувачеві необхідно перевірити наявність вхідної кореспонденції в M.E.Doc.

Отриманий Відповідь («Витяг») буде збережений в модуль «Довідки державних ОРГАНІВ / Інформаціна довідка».

В отриманому документі Відповіді («Витяг») докладно викладена інформація по Запиту – наявність в ЄРПН кожного з запитуваних НН / РК, дата включення документа в ЄРПН та інше.

Файли НН / РК, передані з ЄРПН у відповідь на цей же Запит, будуть прийняті і розташовані в модулі «Обмін Первін документами / Реєстр первинних документів». У протоколі кожного документа НН / РК буде відображена інформація про підписанти документа.

Зверніть увагу!

У випадку, якщо з ЄРПН були отримані ПН/РК, вже присутні в Реєстрі документів M.E.Doc, при прийомі таких файлів будуть діяти такі алгоритми імпорту документів до Реєстру первинних документів http://www.bestzvit.com.ua/dealers/docs/prilogenie_zamina documentiv_VER2 (1).docx

{loadposition adsense_old}

матеріали:

  • Податковий кодекс України
  • Постанова КМУ від 30 січня 2015 №20
  • Закон 71-VIII від 28.12.2014 р
  • Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість (Постанова КМУ від 16 жовтня 2014 № 569)