За яких умов ФОП платники єдиного податку зобов’язані використовувати РРО? Що загрожує при перевищенні доходу більше 1 млн. грн? Як ДФС контролюватиме підприємців? Про ці та інші аспекти читайте в нашому аналітичному матеріалі.

 

Нагадаємо платникам податків, що 23 липня 2015 року набрав чинності Закон України № 569 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій».
Таким чином, згідно статті 296 п.10 ПКУ, РРО не застосовуються платниками єдиного податку І, ІІ, ІІІ  групи ФОП незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень.
Звертаємо увагу платників, що у разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1 млн. грн стає обов’язковим застосування РРО, згідно тієї ж статті 296 п. 10 ПКУ.
У зв’язку з цим, у разі перевищення обсягу доходу ФОП платникам єдиного податку ІІІ групи уже з 1 жовтня 2015 року при здійсненні своєї господарської діяльності необхідно застосовувати РРО або перейти на використання виключно безготівкових розрахунків. 
Водночас ФОП платники єдиного податку ІІ групи у разі перевищення обсягу доходу 1 млн. грн у 2015 році (незалежно від місяця, у якому відбулося таке перевищення) зобов’язані з 01.01.2016 при здійсненні своєї господарської діяльності розпочати застосування РРО. 
З урахуванням цього, ФОП платникам ЄП ІІ та ІІІ груп необхідно постійно контролювати обсяг своїх доходів.

Ведення обліку доходів та витрат ФОП – платників ЄП
Нагадаємо, що форми книги обліку доходів, книги обліку доходів і витрат та порядки їх ведення затверджені наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 579, що набув чинності 28.07.2015 року.
Необхідно зазначити, що платники єдиного податку ФОП І, ІІ і ІІІ груп, які не є платниками податку на додану вартість, ведуть книгу обліку доходів шляхом щоденного відображення отриманих доходів за підсумками робочого дня – згідно порядку, передбаченому п.п. 296.1.1 п. 296.1 ст. 296 ПКУ. 
Також згідно п.п. 296.1.2 пункту 296.1 статті 296 глави 1 розділу XIV ПКУ фізичні особи-підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, є платниками єдиного податку ІІІ групи, і є платниками податку на додану вартість, ведуть книгу обліку доходів і витрат, у якій щоденно за підсумками робочого дня відображають отримані доходи та понесені витрати.
Для реєстрації книги обліку доходів платники єдиного податку подають до контролюючого органу за місцем обліку примірник книги у разі обрання способу ведення книги у паперовому вигляді.

Порядок перевірки обсягу доходу платників єдиного податку II та III групи
Вважаємо за доцільне звернути увагу ФОП платників єдиного податку на проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку здійснення органами доходів і зборів контролю за досягненням платниками єдиного податку другої і третьої груп (фізичними особами – підприємцями) обсягу доходу відповідно до пункту 296.10 статті 296 Податкового кодексу України» (далі – проект Порядку), який опубліковано на офіційному сайті ДФСУ.
Зазначений Порядок покликаний визначити механізм контролю ФОП платників єдиного податку II і III груп на предмет перевищення обсягу доходу в 1 млн. гривень.
Проект Порядку встановлює шляхи здійснення контролю та передбачає дозвіл ДФС на проведення перевірок платників єдиного податку ФОП ІІ і ІІІ груп.
Звичайно, на сьогодні Постанову ще не прийнято, але п.10 статті 296 ПКУ діє і за інформацією опублікованою на сайті податкової:

Вже 8 750 платників єдиного податку ІІІ групи (фізичні особи-підприємці) за І півріччя 2015 року перевищили обсяг доходу 1 млн. гривень

Відповідний контроль перевищення обсягу доходу ГФС може здійснювати, спираючись на книги обліку доходів, які зобов’язані вести підприємці. Тому ФОП платникам ЄП ІІ і III групи необхідно постійно контролювати обсяг своїх доходів.