ГУ ДФС в Тернопільській області повідомляє наступне.

Ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними, міськими радами або радами об’єднаних територіальних громад, які створені відповідно до закону і перспективному плану формування територій громад, для фізичних осіб – підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць :

  • для першої групи платників єдиного податку – у межах до 10% розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року;
  • для другої групи платників єдиного податку – у межах до 20% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

У разі здійснення платниками єдиного податку першої і другої груп кількох видів господарської діяльності або здійснення господарської діяльності на територіях більш однієї сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, які створені відповідно до закону і перспективному плану формування територій громад застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку, встановлений для таких видів господарської діяльності.

Ставка єдиного податку для платників третьої групи встановлюється в розмірі: 3% доходу – у разі сплати ПДВ згідно з ПКУ; 5% доходу – у разі включення ПДВ до складу єдиного податку. Для фізичних осіб – підприємців, які здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння) ставка єдиного податку встановлюється в розмірі 5% доходу.

Разом з тим, пунктом 3 розділу ІІ “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році” (далі – Закон) встановлено, що з 1 січня 2017 року року до прийняття відповідним органом місцевого самоврядування рішення про встановлення ставок місцевих податків і зборів на 2017 рік встановлені таким органом місцевого самоврядування ставки, зокрема єдиного податку для платників першої групи, застосовуються з коефіцієнтом 0,5.

У 2017 році до ухвалених рішень органів місцевого самоврядування про встановлення місцевих податків і зборів, які прийняті на виконання Закону, не застосовуються вимоги п.п. 4.1.9 п. 4.1 і п. 4.5 ст. 4, п.п. 12.3.4 п. 12.3, п.п. 12.4.3 п. 12.4 і п. 12.5 ст. 12 ПКУ та Закону України “Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності” (п. 4 розділу II “Прикінцеві та перехідні положення” Закону).

Інформацію надано електронним журналом “Аверс-Бухгалтерія”.