Офіс великих платників податків ДФС, повідомляє, що 20.03.2017 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 21.12.2016 №1125 «Про затвердження Змін до Порядку обліку платників податків і зборів та Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість».

Відповідно до ст.63 Податкового кодексу України, платник податків зобов’язаний повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням протягом 10 робочих днів після створення, реєстрації та внесення змін, контролюючі органи за основним місцем обліку згідно з Порядком обліку платників податків і зборів, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 №1588.

Згідно наказу затверджені спрощені форми:

  • заяви за ф. №1-ОПП;

Відтепер, при поданні до контролюючого органу заяви за формою №1-ОПП у зв’язку зі зміною головного бухгалтера обирається позначка «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку» та заповнюються 1,2,4 та 10 розділи заяви, інформація про засновників не подається.

  • заяви за ф. №17-ОПП;

Відтепер, заява про взяття на облік за неосновним місцем обліку за формою №17-ОПП може бути подана як до контролюючого органу за неосновним місцем обліку, так і до контролюючого органу за основним місцем обліку. У разі подання заяви до контролюючого органу за основним місцем обліку платник податків у розділі 3 заяви може зазначити всі контролюючі органи, у яких бажає стати на облік за неосновним місцем обліку, та обрати адміністартивно-територіальні одиниці, які обслуговуються такими органами.

  • повідомлення за формою №20-ОПП.

Відтепер, у разі заповнення платником податків нової графи 11 (прошу взяти на облік за неосновним місцем обліку), одночасно з поданням інформації про новий об’єкт здійснюється взяття на облік платника податків за неосновним місцем обліку в контролюючому органі, що відповідає місцю розташування об’єкта. При цьому, платник податків звільняється від обов’язку подання до контролюючого органу заяви, як було раніше.