Як роз’яснюють податківці в Базі знань “зiр”, підкатегорія 102.25, якщо платником податку самостійно виявлено, що виплата доходу нерезиденту здійснена без утримання та сплати податку, то такий платник податку може виправити помилки в звітної або уточнюючої декларації з податку на прибуток (відповідні відмітки проставляються в поле 1 заголовної частини декларації).

У разі виправлення помилок у звітній (звітній новій) декларації платник податків вказує правильні показники в додатку ВП до декларації і, порівнюючи їх з відповідними рядками декларації, що уточнюється, визначає суму збільшення податкового зобов’язання, штрафу і пені. Сума збільшення податкового зобов’язання, штрафу і пені з додатка ВП переноситься в рядки 32 – 35 декларації ( “Виправлення помилок з податку на прибуток, який утримується при виплаті доходів (прибутків) нерезидентів”).

У разі виправлення помилок у уточнюючої декларації додаток ВП не заповнюється, а правильні значення сум податків, які утримуються при виплаті доходів (прибутків) нерезидентам, вказуються в такий уточнюючої декларації і додатку ПН до неї. На підставі порівняння податкового зобов’язання такої декларації та декларації, що уточнюється визначаються суми збільшення податкового зобов’язання, штрафу і пені, які вказуються в рядках 32 – 35 декларації з податку на прибуток.