Для цілей оподаткування податком на доходи дивідендів, що виплачуються фізичним особам, п. 167.5 ПКУ встановлено дві ставки:

  • 5% з дивідендів, що виплачуються платником податку на прибуток;
  • 18% з дивідендів, що виплачуються іншими платниками податків.

При цьому, п.п. 167.5.1 ПКУ містить обмеження – крім доходів перерахованих в п.п. 167.5.4 ПКУ. Цей підпункт, внесений Законом України від 21.12.2016 р № 1797-VIII, встановлює ставку податку на доходи в розмірі 9% для оподаткування дивідендів, нарахованих та виплачених фізичним особам нерезидентами, інститутами спільного інвестування та суб’єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток.

Однак, в процесі прийняття цього закону була допущена технічна помилка, в зв’язку з якою датою застосування зазначеної ставки повинна була бути дата вступу в силу Закону про фінансову поліцію.

Законом України від 23.03.2017 р № 1989-VIII, який набирає чинності з дати опублікування, ця помилка виправлена. Тобто оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 9% підлягають дивіденди по акціях (інвестиційними сертифікатами), корпоративними правами, що виплачуються:

  • нерезидентами;
  • інститутами спільного інвестування;
  • суб’єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток (платниками єдиного податку).

Інформацію надано електронним журналом “Аверс-Бухгалтерія”.