Управління Держпраці в Хмельницькій області повідомляє наступне.

Понаднормові вважаються роботи, які перевищують тривалість встановленого робочого дня. Тривалість робочого часу працівників підприємств, установ та організацій визначається Правилами внутрішнього трудового розпорядку, які приймаються на загальних зборах трудового колективу. Згідно ст. 50 КЗпП нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень.

У разі проведення надурочних робіт, ч. 1 ст. 106 КЗпП встановлено:

  • при погодинній оплаті праці робота в надурочний час оплачується в подвійному розмірі годинної ставки;
  • по відрядній системі оплати праці за роботу в надурочний час виплачується доплата в розмірі 100% тарифної ставки працівника відповідної кваліфікації, оплата праці якого здійснюється за погодинною системою, – за всі відпрацьовані надурочні години;
  • в разі підсумованого обліку робочого часу оплачуються як надурочні всі години, відпрацьовані понад встановлений робочий час в обліковому періоді, в порядку, передбаченому частинами першою і другою цієї статті.

Частина 4 ст. 106 КЗпП забороняє компенсувати понаднормову роботу отгулом. Це стосується і випадків, коли обидві сторони трудового договору згодні на таку форму компенсації понаднормової роботи. Робота понад норму робочого часу при підсумованому обліку робочого часу не може компенсуватися зменшенням тривалості роботи в наступному обліковому періоді. Така робота повинна бути оплачена за нормами, встановленими для надурочних робіт.

Підвищена оплата понаднормової роботи застосовується незалежно від того, чи дотримано власником законодавство, що визначає підстави і порядок застосування надурочних робіт, залучення до понаднормової роботи за відсутності встановлених законодавством підстав для цього, неотримання дозволу виборного органу первинної профспілкової організації на проведення понаднормової роботи не перешкоджають здійсненню працівників права на підвищену оплату понаднормових робіт.

Інформацію надано електронним журналом “Аверс-Бухгалтерія”.