Товарний облік ФОП 2024

Основні поняття та нормативно-правова база

Наказ Мінфіну від 03.09.2021 р. № 496 (набрав чинності з 26 листопада 2021 року) – основний документ, що регулює правила ведення обліку товарних запасів для ФОПів (в тому числі і платників єдиного податку). Відповідно до цього наказу, ФОП повинен самостійно вносити дані щодо надходження та вибуття товару згідно з підтверджуючими документами до Форми обліку товарних запасів (її бланк прикріплений в додатку до Наказу №496). Якщо підприємець має кілька торгових точок в різних місцях, то облік ведеться окремо для кожного об’єкту. Облік може вестись в електронному або паперовому варіанті, на вибір підприємця. До первинних документів, що підтверджують рух товару належать: видаткові накладні, чеки, товарно-транспортні документи та декларації, акти, а також інші документи, які мають повну інформацію про покупця/постачальника та дають змогу ідентифікувати рух товарних запасів. Важливим моментом є ведення товарних запасів у ФОПів, які лише надають послуги. В таких видах діяльності у Формі обліку вказується інформація про матеріали, які використовуються та купуються: сировина, запасні частини, комплектуючі, напівфабрикати тощо.

Заповнення Форми обліку

Форма обліку повинна містити в обов’язковому порядку назву підприємця та ІПН. Форму обліку товарних запасів заповнюють так:

  • в графі 1 вказують порядковий номер рядка, що заповнюється; 
  • графа 2 – дата здійснення операції; 
  • графи 3-6 призначені для зазначення реквізитів первинного документа, а також даних контрагента (найменування постачальника, ЄДРПОУ або ІПН)
  • графа 7 – вартість здійснення надходження товару, згідно з первинним документом;
  • графа 8 – вартість здійснення вибуття товару (сюди не включається продаж через РРО/ПРРО);
  • графа 9 – примітки.

Відповідальність

Документи, що підтверджують факт здійснення операції, повинні зберігатись на об’єкті, де проводиться реалізація товару, щоб на вимогу можна було надати контролерам під час перевірки. Якщо ж підприємець не вів Форму обліку запасів або не надав її контролюючим органам, то він несе фінансову відповідальність та накладення штрафної санкції у розмірі вартості таких товарів, які не обліковані у встановленому порядку, за цінами реалізації, але не менше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 грн (ст. 20 Закону про РРО). Проте, облік товарних запасів можуть не вести ФОПи, які зареєстровані як платники єдиного податку, але не є платниками ПДВ (окрім тих підприємців, що здійснюють реалізацію ризикових груп товарів таких як ювелірні вироби, медичні препарати, технічно-побутові та складські вироби тощо). Рекомендуємо групувати первинні документи в хронологічному порядку та щомісяця здійснювати перевірку та систематизацію документів, щоб уникнути відповідальності.

Останні новини

Акція від “СОТА Каса” — “Час вигідних покупок”: річна ліцензія на ПРРО за 490 гривень

Акція від “СОТА Каса” — “Час вигідних покупок”: річна ліцензія на ПРРО за 490 гривень

Новий осінній сезон вже розпочався, а це означає, що настав час досягати ще більших успіхів у роботі, відкривати для себе новинки, розвивати свій бізнес, надихатися і надихати! Хочемо, аби зі стартом осені ви обирали для свого підприємства лише найкращі вебрішення й...

Спробуй, порівняй, вибирай: три місяці безкоштовного користування ПРРО Cashalot 

Спробуй, порівняй, вибирай: три місяці безкоштовного користування ПРРО Cashalot 

З 1 серпня стартує спеціальна пропозиція на ПРРО Cashalot — “Спробуй порівняй, вибирай”. Усі нові користувачі програмної каси Cashalot отримують можливість безкоштовно отримати доступ до ПРРО Cashalot на три місяці і на власному досвіді переконатись у перевагах роботи...