Податковий розрахунок з ПДФО та ЄСВ

Звіт. Основні моменти

Щокварталу підприємства, організації та фізичні особи підприємці незалежно від форм власності звітують до контролюючих органів про суми нарахованих доходів найманим працівникам та нарахованих і утриманих з них податків (військового збору, податку на доходи фізичних осіб та єдино соціального внеску). Для цього передбачена форма звіту з ідентифікатором J0500109 для юросіб та F0500109 – для фізосіб-підприємців (шукайте бланк в програмах СОТА, М.Е.Doc та ін.). Повна назва звіту Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку. Важливо пам’ятати, що Мінфін наказом від 26.12.2023 р. № 720 вніс зміни до Порядку заповнення та подання даного звіту. Зміни вступили в силу 16 лютого 2024 року, відповідно до цього нові норми застосовуються при поданні Розрахунку за ІІ квартал 2024 року. Оскільки об’єднаний звіт квартальний, він подається до контролюючого органу за місцем реєстрації протягом 40 днів після закінчення звітного кварталу, тобто:

  • за І кв. 2024 р. – до 10.05.2024 р.; 
  • за ІІ кв. 2024 р. – до 09.08.2024 р.; 
  • за ІІІ кв. 2024 р. – до 11.11.2024 р.;  
  • за IV кв. 2024 р. – до 10.02.2025 р.

Основні зміни, внесені Наказом №720

Виділяємо внесені зміни структуровано нижче:

1. Основна зміна стосується ознак доходів. Зокрема в Розділ 1 «Довідник ознак доходів фізичних осіб» додатка 2 звіту (це такі ознаки як 111, 112, 156, 189, 193)

2. Друга зміна стосується цього ж розділу 1, а саме, появились нові рядки  

  • «Сума допомоги по частковому безробіттю» – рядок 210;
  • «Компенсація за пошкоджений/знищений об’єкт нерухомого майна» – рядок 211.

3. І останній важливий момент стосується юридичних осіб. Якщо ви подаєте звіт за відокремлений підрозділ, то дані про відокремлений підрозділ необхідно зазначати в рядку 033 основної частини Звіту (зараз – це рядок 032).

Податковий розрахунок. На що звернути увагу

Кількість інформації, яка відображається в звіті вражає. Проте не слід турбуватись. Всі дані чітко систематизовані в Додатки. Наприклад заповнюються три Додатки 1 (за кожен місяць кварталу), які відображають суми нарахованої заробітної плати та нарахованого ЄСВ працівників за кожен місяць. Також платнику необхідно заповнити три Додатки 4 (це колишня форма 1ДФ) теж за кожен місяць звітного періоду. В Додатку 4 відображають виплачені суми доходу всім фізичним особам та фізичним особам-підприємцям в звітному періоді, а також працівникам. І лише один Додаток 5, який відображає взаємовідносини працівників з організацією (прийняття робітників, звільнення, переведення на інші посади, декретні відпустки тощо.)

Останні новини

Акція від “СОТА Каса” — “Час вигідних покупок”: річна ліцензія на ПРРО за 490 гривень

Акція від “СОТА Каса” — “Час вигідних покупок”: річна ліцензія на ПРРО за 490 гривень

Новий осінній сезон вже розпочався, а це означає, що настав час досягати ще більших успіхів у роботі, відкривати для себе новинки, розвивати свій бізнес, надихатися і надихати! Хочемо, аби зі стартом осені ви обирали для свого підприємства лише найкращі вебрішення й...

Спробуй, порівняй, вибирай: три місяці безкоштовного користування ПРРО Cashalot 

Спробуй, порівняй, вибирай: три місяці безкоштовного користування ПРРО Cashalot 

З 1 серпня стартує спеціальна пропозиція на ПРРО Cashalot — “Спробуй порівняй, вибирай”. Усі нові користувачі програмної каси Cashalot отримують можливість безкоштовно отримати доступ до ПРРО Cashalot на три місяці і на власному досвіді переконатись у перевагах роботи...