Податкова декларація платника єдиного податку

Бланк декларації, форма та строки подання

Форма Декларації платника єдиного податку однакова для всіх груп єдиного податку та відрізняється лише додатками, які заповнюються. Звіт подається за формою, яка затверджена наказом Мінфіну від 19.06.2015 № 578 (зі змінами за 15.12.2022 № 438, який набув чинності 30 грудня 2022 року). Зміни тоді були зовсім несуттєві. Декларація подається засобами електронного зв’язку до контролюючого органу за місцем реєстрації ФОП або підприємства. Звітний період:

  • для платника єдиного податку звітний період квартал (тобто звіт подається протягом 40 календарних днів, після кінця кварталу (п. 296.3 cт. 296 ПКУ))
  • для платників 1-2 груп звітний період рік (декларація подається протягом 60 календарних днів після закінчення звітного року (згідно п. 296.2 cт. 296 ПКУ)).

Важливо уважно слідкувати за змінами законодавства, адже з 1 січня 2024 року часто оновлюються бланки звітів, це пов’язано з тим, що законодавство України наближається до норм ЄС. Такі програми як M.E.Doc, СОТА, Підприємець 4 та інші автоматично оновлюють бланки та форми звітів відповідно до діючого чинного законодавства та норм.

Основні вимоги до заповнення Декларації

Зазначаємо ідентифікатори Декларації для різних груп платників єдиного податку:

Платники єдиного податку 1-2  група (річна)F0103406
Платники єдиного податку 3 група (квартальна) ФОПиF0103308
Платники єдиного податку 3 група (квартальна) юридичні особиJ0103508
Платники єдиного податку 4 групаJ/F0103805

Податкова декларація платника єдиного податку складається з основної частини, Додатка 1 «Відомості про суми нарахованого ЄСВ» (якщо підприємство вирішило не сплачувати ЄСВ в період воєнного стану, то цей додаток не заповнюється) та Додаток 2 «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік». Стосується лише тих підприємців, які є власниками, орендарями, користувачами земельних ділянок (див. пп. 14.1.142 ПК). Всі платники заповнюють обов’язково основну частину та Розділи І, V та VIІ. Далі необхідно заповнити лише той один розділ, який відповідає групі платника податку (або декілька, якщо була зміна групи впродовж року), а саме: розділ ІІ – для групи 1; розділ ІІІ – для групи 2; розділ IV – для групи 3. Розділ VІ заповнюється, якщо було виправлення помилок. Також додатково нагадуємо, що Увага: наявність Додатка 1 (ЄСВ) слід позначити особливою відміткою «+» внизу декларації. Підставою для заповнення Декларації є:

  1. Книга обліку доходів – для 1-2 групи та групи 3 (неплатник ПДВ);
  2. Книга обліку доходів і витрат – для групи 3.

Відповідні дані щодо доходу переносяться з Книг до декларації та мають бути достовірними.

Останні новини

Акція від “СОТА Каса” — “Час вигідних покупок”: річна ліцензія на ПРРО за 490 гривень

Акція від “СОТА Каса” — “Час вигідних покупок”: річна ліцензія на ПРРО за 490 гривень

Новий осінній сезон вже розпочався, а це означає, що настав час досягати ще більших успіхів у роботі, відкривати для себе новинки, розвивати свій бізнес, надихатися і надихати! Хочемо, аби зі стартом осені ви обирали для свого підприємства лише найкращі вебрішення й...

Спробуй, порівняй, вибирай: три місяці безкоштовного користування ПРРО Cashalot 

Спробуй, порівняй, вибирай: три місяці безкоштовного користування ПРРО Cashalot 

З 1 серпня стартує спеціальна пропозиція на ПРРО Cashalot — “Спробуй порівняй, вибирай”. Усі нові користувачі програмної каси Cashalot отримують можливість безкоштовно отримати доступ до ПРРО Cashalot на три місяці і на власному досвіді переконатись у перевагах роботи...