1 квітня набуває чинності п. 201.16 ПКУ, згідно з яким реєстрація в ЄРПН податкової накладної (розрахунку коригування) може бути зупинена в порядку, визначеному КМУ, в разі відповідності такої податкової накладної (розрахунку коригування) сукупності критеріїв оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинки реєстрації податкової накладної.

З цією метою в Єдиному реєстрі податкових накладних згідно п. 74.2 ПКУ повинен проводитися постійний автоматизований моніторинг відповідності податкових накладних та розрахунків коригування критеріїв оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинки реєстрації. Ці критерії повинні бути затверджені Мінфіном.

На сьогоднішній день не затверджені ні порядок припинення реєстрації податкових накладних в ЄРПН (КМУ), ні перелік критеріїв для такого зупинення, ні виключний перелік надаваних для перевірки документів (Мінфіном). Зате Кабмін постановою від 29.03.2017р № 190 затвердив Підстави для прийняття рішення комісією ДФС про реєстрацію податкової накладної (розрахунку коригування) в ЄРПН або про відмову в такій реєстрації.

При зупинці реєстрації в ЄРПН податкової накладної (розрахунку коригування) платнику податків протягом одного операційного дня автоматично передається квитанція про зупинення такої реєстрації (в електронному вигляді у текстовому форматі), в якій зазначаються:

  • порядковий номер і дата складання податкової накладної (розрахунку коригування);
  • критерії оцінки ступеня ризиків, на підставі яких було здійснено зупинки реєстрації;
  • пропозиція про надання платником податків пояснень (копії документів), достатніх для прийняття контролюючому органом рішення про реєстрацію.

Письмові пояснення та копії документів подаються до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків протягом 365 календарних днів, наступних за датою виникнення податкового зобов’язання за податковою накладною.

Рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації приймаються комісією і відправлятися платнику податків протягом п’яти робочих днів після дати отримання пояснень та документів. Правда з формулювання не зовсім ясно з якої дати починає відраховуватися зазначений п’ятиденний термін: з дня отримання документів органом ДФС або ж такою комісією. На жаль, ПКУ не передбачено, що буде, якщо комісія у встановлений строк не направить таке рішення.

Рішення про відмову в реєстрації може бути оскаржене в адміністративному або судовому порядку.

Згідно п. 56.23 ст. 56 ПКУ платник може оскаржити рішення про відмову. Скарга подається в ГФС і розглядається зазначеної комісією протягом 10 календарних днів з дня її отримання. Термін розгляду скарги не може бути продовжений. Якщо вмотивоване рішення за скаргою протягом 10-денного терміну не прийнято, така скарга вважається повністю задоволеною на користь платника податків з дня, наступного за останнім днем ​​зазначеного строку.

Згідно п. 57 підр. 2 розд. XX ПКУ період з 1 квітня по 1 липня 2017 року є перехідним періодом, протягом якого процедура, визначена пунктом 201.16 ПКУ, здійснюється без фактичного призупинення реєстрації податкової накладної (розрахунку коригування) в ЄРПН.

Після 1 липня 2017 року податкова накладна (розрахунок коригування до неї), складені та зареєстровані в ЄРПН платником податків-постачальником, є для покупця достатньою підставою для нарахування сум податку, відносяться до податкового кредиту, і не потребує будь-якого іншого додаткового підтвердження.

Інформацію надано електронним журналом “Аверс-Бухгалтерія”.