Кабмін постановою від 29.03.2017р № 192 вніс зміни до Порядку справляння готівки, яка належить платникові податків, у рахунок погашення його податкового боргу.

Рішення прийнято на виконання вимог Закону України “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо поліпшення інвестиційного клімату в Україні”. Згідно з останнім встановлюється, що у разі якщо податковий борг виник в результаті несплати грошового зобов’язання та/або пені, визначений платник податків у податковій декларації або уточнюючий розрахунок, який подається контролюючий орган у встановленій нке терміни, стягнення коштів за рахунок готівки, що належить такий платник податків та/або коштів з його рахунків в банках здійснюється за рішенням керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу без звернення до суду.

При цьому обов’язкові умови при застосуванні цієї норми є те, що:

податковий борг виник в результаті несплати самостійно задекларованих платником податків грошових зобов’язань;

сума такої податковий борг перевищує 5 млн грн;

відсутнє зобов’язання держави з повернення такого платника податків помилково та / або надміру сплачені їм грошові зобов’язання;

податковий борг не сплачується протягом 90 календарних днів, що настають за останнім днем ​​граничного строку його сплати.

Крім того, зазначеною постановою КМУ затверджено форму рішення про стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу платника податків за рішенням керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу без звернення до суду та форму Акта про вилучення готівкових коштів в рахунок погашення податкового боргу платника податків.