За повідомленням на сайті Національного банку України відтепер фізичні особи зможуть розміщувати без індивідуальних ліцензій НБУ на зарубіжних рахунках іноземну валюту з джерелом походження за межами України, такі як заробітна плата, стипендії, пенсії, аліменти, дивіденди і т.п.

Також фізичні особи зможуть без індивідуальних ліцензій НБУ здійснювати інвестиції за кордоном за рахунок коштів, що знаходяться за межами України. Наприклад, проводити інвестування з зарубіжних рахунків, реінвестувати кошти за межами України, проводити торгівлю фінансовими інструментами на іноземних біржах, тощо. У той же час фізичні особи, як і раніше, повинні мати індивідуальні ліцензії НБУ для здійснення переказу коштів з України з метою їх інвестування або розміщення на зарубіжних рахунках.

Підкреслюється, що можливість проведення ряду операцій по розміщенню коштів на зарубіжних рахунках і здійснення інвестицій за межі України без індивідуальних ліцензій НБУ не звільняє фізичних осіб від обов’язку декларувати доходи та сплачувати податки з них в Україні відповідно до національного законодавства.

Зміни затверджені постановою Правління Національного банку України від 23 лютого 2017р № 14, (файл у форматі PDF) набрав чинності з 25.02.2017р.

Інформацію надано електронним журналом “Аверс-Бухгалтерія”.