Звітність для бухгалтера – завжди дуже важливе та серйозне питання, тому Розробник програми «M.E.Doc» в межах своїх можливостей намагається  готувати своїм користувачам  корисні публікації, які допоможуть уникнути можливих проблем або передбачити їх.

Наразі хочемо привернути увагу наших користувачів до таких моментів:

  • ДФСУ своїм листом від 21.10.2015 № 23377/10/28-10-06-11 повідомила платників акцизного податку, що у разі якщо декларація з акцизного податку подана до контролюючого органу з порушенням терміну, встановленого ст.223 ПКУ, але податок був сплачений своєчасно, до такого платника застосовуються санкції згідно ст.120.1 ПКУ.
  • Згідно положень ПКУ платники зобов’язані подавати до контролюючих органів податкову звітність (розрахунки, декларації) та сплачувати визначені у них податки (збори).
  • Податковий Кодекс передбачає відповідальність платника як за несвоєчасну сплату грошового зобов’язання з податку, так і за несвоєчасне подання/неподання податкової декларації (розрахунку).
  • У разі неподання чи несвоєчасного подання податкових декларацій (розрахунків) до платника, згідно ст.120.1 ПКУ, застосовується штрафна санкція у розмірі 170 гривень, а у разі повторного вчинення аналогічного правопорушення протягом року – штрафна санкція у розмірі 1020 гривень.
  • За несвоєчасну сплату грошових зобов’язань з податків Кодекс передбачає штрафні санкції у розмірі 10% або 20% від суми податкового боргу при затримці відповідно  до 30 чи більше 30 календарних днів,  наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання (ст.126 ПКУ), та сплату пені у розмірі 120% річних облікової ставки НБУ за кожний календарний день після спливу 90 днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання при самостійному нарахуванні суми (ст.ст. 129.1 та 129.4 ПКУ).

Таким чином, несвоєчасне подання декларації та несвоєчасна сплата грошового зобов’язання – це  різні правопорушення, за які Кодексом передбачено окремі покарання. Тому своєчасна сплата податкового зобов’язання не звільняє платника від відповідальності (штрафу) за несвоєчасне подання податкової звітності.