Відомості до ПФУ (прийняття, переведення, звільнення)

Нормативно-правова база

Частина 3 ст. 24 КЗпП (Кодексу Законів про Працю) зобов’язує всіх суб’єктів господарювання різних форм власності повідомляти територіальний орган ДПС за місцем обліку  про прийняття працівників на роботу. Це відбувається засобами електронного зв’язку, подаючи оновлене Повідомлення про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту (форма F/J3001002) з 1 березня 2022 року. Що стосується Пенсійного фонду України, то всі відомості про трудові відносини громадян (їх прийняття, звільнення, переведення та інші посади тощо) фонд отримує з квартального звіту, яку подає підприємство, Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків-фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску. Форма Податкового розрахунку затверджена наказом Мінфіну від 02.03.2023 № 113 (далі – Наказ № 113), який набув чинності 5 травня 2023 року. Сама ж форма почала діяти з 1 жовтня 2023 року.

Прийняття, переведення, звільнення

Інформація про прийняття та звільнення працівника зазначається в квартальному звіті Податковому розрахунку сум доходу в двох додатках – Додаток 4 (графа 7) та в Додатку 5 (в графі 10). Що стосується переведення на іншу посаду, то така інформація зазначається лише в Додатку 5 звіту (в графі 12). Звіт подається до Державної податкової служби за місцем реєстрації підприємства. І, головне, всі відомості звіту отримує Пенсійний фонд України та вносить всі дані в загальну систему даних. Саме тому, тепер кожен громадянин України може самостійно перейти на сайт Пенсійного фонду та отримати відомості про свій трудовий та страховий стаж, виплати заробітної плати тощо. Позитивним є введення поняття «електронна трудова книжка», яка звільняє від обов’язку вести її паперовий варіант. Повідомляти контролюючі органи потрібно про всіх працівників і тих, що оформлені за трудовим договором (основне місце праці) і сумісників, а також про осіб, що працюють за строковим договором або на підставі цивільно-правової угоди.

Відповідальність

Якщо повідомлення про прийняття працівника було не направлено або направлено з затримкою (тобто після початку роботи працівника), то за це передбачено адміністративну відповідальність та фінансові штрафні санкції відповідно до статті 265 КЗпП, а зокрема абз. 9 ч. 2 ст. 265 КЗпП – у розмірі мінімальної зарплати за кожне таке порушення. Згідно з частиною першою статті 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення за порушення інших вимог законодавства про працю – передбачена відповідальність у розмірі від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. 

Останні новини

Акція від “СОТА Каса” — “Час вигідних покупок”: річна ліцензія на ПРРО за 490 гривень

Акція від “СОТА Каса” — “Час вигідних покупок”: річна ліцензія на ПРРО за 490 гривень

Новий осінній сезон вже розпочався, а це означає, що настав час досягати ще більших успіхів у роботі, відкривати для себе новинки, розвивати свій бізнес, надихатися і надихати! Хочемо, аби зі стартом осені ви обирали для свого підприємства лише найкращі вебрішення й...

Спробуй, порівняй, вибирай: три місяці безкоштовного користування ПРРО Cashalot 

Спробуй, порівняй, вибирай: три місяці безкоштовного користування ПРРО Cashalot 

З 1 серпня стартує спеціальна пропозиція на ПРРО Cashalot — “Спробуй порівняй, вибирай”. Усі нові користувачі програмної каси Cashalot отримують можливість безкоштовно отримати доступ до ПРРО Cashalot на три місяці і на власному досвіді переконатись у перевагах роботи...