З 04.11.16р. жоден процес відвантаження з акцизного складу та перевезення автомобільним транспортом у межах України спирту та алкогольних напоїв не може бути здійсненим без реєстрації товарно-транспортних накладних (далі – ТТН) у Єдиному реєстрі ТТН.

Часу до запуску в роботу Єдиного реєстру товарно-транспортних накладних (далі ЄР ТТН) залишається небагато. Нагадаємо, що 28.10.2015 року було прийнято постанову Кабінету міністрів №864,  де оголошено створення електронного реєстру ТТН та переміщення спирту етилового та алкогольних напоїв. Ця постанова вступає в силу вже 04 листопада 2016 року. 

Кого це стосується?

  1.  виробників спирту;
  2.  виробників алкогольних напоїв;
  3.  суб’єктів господарювання, що мають ліцензії на торгівлю спиртом етиловим;
  4.  суб’єктів господарювання, що мають ліцензії на торгівлю алкогольними напоями та мають акцизні склади.

 В «M.E.Doc» є готове рішення для цього нововведення!

«M.E.Doc» першим на ринку пропонує виробникам та/або продавцям спирту та алкогольних напоїв можливість повноцінної роботи з ТТН! Ми підготували спеціальне рішення для виписки ТТН, їх заповнення та реєстрації в Єдиному реєстрі ТТН.

Ці функції, необхідні для Вашої роботи, входитимуть у склад модуля «ЕДО Розширений».

Придбати модуль можна на сайті, або за телефоном  +380 412 43 40 20 або +380 97 929 68 60.

Форми ТТН

Форми 1-ТН /спирт/ та 1-ТН /алкогольні напої/ затверджені Наказом Міністерства транспорту та зв’язку України № 154 від 25.08.2005 року.  

Нагадуємо нашим користувачам, що згідно пункту 1.6 розділу 1 Інструкції про застосування форм товарно-транспортних накладних на переміщення спирту етилового, та алкогольних напоїв  указана необхідність виписки ТТН в 4 примірниках:

«Накладна виписується у чотирьох примірниках:

  • перший примірник залишається у відправника і є підставою для списання продукції;
  • другий примірник видається (передається) одержувачу, він є підставою для оприбуткування продукції;
  • третій примірник, завірений  підписом і печаткою одержувача, залишається у перевізника і є підставою для  його  розрахунків із замовником автотранспорту, обліку транспортної роботи, нарахування заробітної плати водію тощо;
  • четвертий  примірник, завірений підписом і печаткою відправника, передається охороні для виїзду за межі підприємства-відправника».

Реєстрація в ЄР та обмін ТТН

В комп’ютерній програмі «M.E.Doc» для повноцінної роботи суб’єктів господарювання, пов’язаних з реалізацією та виробництвом (тобто зобов’язаних реєструвати ТТН) спирту та алкогольних напоїв, будуть реалізовані функції зі створення, копіювання і експорту форм 1-ТН /спирт/ и 1-ТН /алкогольні напої/, накладенню ЕЦП та реєстрації ТТН в ЄР ТТН. Основним середовищем по роботі з ТТН буде Реєстр ТТН. Користувачу надаватиметься можливість фільтрувати документи по періоду, типу, статусу, перевізнику, замовнику. Також будуть реалізовані бланки супровідних документів (наприклад, форма П-24, П-29 та ін.).Всі ці функції будуть зібрані у модулі «ЕДО Розширений».

Також Ви зможете обмінюватись товарно-транспортними накладними в електронному вигляді за допомогою цього ж модулю за зручною знайомою схемою:

  • створити ТТН
  • підписати ТТН за допомогою ЕЦП;
  • зареєструвати ТТН в ЄР ТТН;
  • надіслати ТТН 

Особливості заповнення бланків ТТН та детальний алгоритм реєстрації ТТН буде описано у наших подальших публікаціях.