Піклуючись про своїх клієнтів, розробник програми «M.E.Doc» продовжує публікації з роз’ясненнями, які стосуються СЕА ПДВ. Хоча система працює у штатному режимі вже більше 4 місяців, у бухгалтерів ще досить багато питань щодо її механізмів. Одним з них є «Як заповнити заяву про повернення надміру сплачених коштів з електронного ПДВ-рахунку?». Отже:

 

ДФС листом від 09.10.2015 №37545/7/99-99-19-03-02-17 надала чергове роз’яснення щодо механізму повернення  надміру сплачених коштів з електронного рахунку в СЕА ПДВ та доповнила їх відеороз’ясненнями

Основна новина:  при заповненні «Заяви про повернення суми бюджетного відшкодування та/або суми коштів на рахунку у системі електронного адміністрування податку на додану вартість платника податку, що перевищує суму, яка підлягає перерахуванню до бюджету (Д4)» (Заява (Д4)) всі графи таблиці «Відомості щодо суми коштів на рахунку у СЕА ПДВ, що перевищує суму, яка підлягає перерахуванню до бюджету» (Таблиця про відомості) підлягають обов’язковому заповненню, незалежно від напряму перерахування коштів, вказаних платником у текстовій частині під таблицею про відомості Заяви (Д4).

Порядок розрахунку показників визначено у назвах відповідних граф таблиці.

Показник графи 4 відображає суму наявних на електронному рахунку в СЕА ПДВ коштів, які платник може перерахувати до бюджету в погашення податкового боргу чи розстрочених або відстрочених грошових зобов’язань з ПДВ (вони, за наявності, відображаються у графі 3 таблиці).

Якщо сума у графі 4 більша від суми податкового боргу, відображеного у графі 3, то перевищення відображається у графі 5. Вказана у графі 5 сума – це кошти, що можуть бути перераховані на поточний рахунок платника, якщо він виявив таке бажання та вказав цю суму у спеціальному полі під Таблицею про відомості і зазначив реквізити поточного рахунку, на який він бажає отримати такі кошти. 

Після відправки до ДФС звітної податкової декларації з ПДВ, що містить Заяву (Д4), на центральному рівні здійснюється її автоматична обробка: перевіряються залишок коштів на рахунку у СЕА ПДВ, достовірність даних вказаного у Заяві (Д4) поточного рахунку, порівнюються задекларовані податкові зобов’язання за вказаний період з даними із ЄРПН щодо зареєстрованих виданих податкових накладних за вказаний період відповідно до п.200№.5 ст. 200№ Податкового кодексу України. Результати відображаються у полі «Результат обробки» квитанції 2 до Додатку 4.

Якщо результати обробки підтверджують правильність заповнення Заяви (Д4), то в той самий день буде зменшено реєстраційну суму, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні у ЄРПН (шляхом зменшення показника «Поповнення рахунку»). 

Щоб переконатись у цьому, радимо отримати витяги з СЕА ПДВ за формою J/F1401205 перед відправкою Декларації та після отримання квитанції 2 про прийняття Додатку 4 і порівняти показник реєстраційної суми у отриманих витягах (ряд.2).

Перевірити правильність вказаних у Заяві реквізитів поточного рахунку, на який Казначейством буде здійснено повернення  зайво перерахованих на електронний рахунок коштів, можна лише у квитанції 2.

Звертаємо увагу, що зменшення реєстраційної суми не означає автоматичного повернення коштів на рахунок. Перерахування Казначейством коштів з електронного рахунку у СЕА ПДВ на поточний рахунок здійснюється протягом п’яти робочих днів після граничного терміну, встановленого Кодексом для самостійної сплати платником сум податкових зобов’язань, на підставі реєстру, наданого ДФС (ст. 200№.6 ПКУ)

Вказаний механізм не розповсюджується на додаткові електронні рахунки в СЕА ПДВ, відкриті для сільгоспвиробників, що обрали спеціальний режим оподаткування ПДВ.