Нагадуємо, що з 1 жовтня 2015 року кінцевий термін реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування складає 15 календарних днів без врахування дати їх складання (п. 201.10 ПКУ).

 

За порушення кінцевих термінів реєстрації податкових накладних й розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних від 1-го жовтня 2015 р. будуть нараховуватись штрафні санкції, передбачені пунктом 1201.1 ПКУ.

Розмір штрафних санкцій розраховується у відсотках від суми ПДВ, вказаної в таких податкових / розрахунках коригування, й залежить від кількості днів прострочення:

  • до 15 календарних днів – 10 відсотків;
  • від 16 до 30 календарних днів – 20 відсотків;
  • від 31 до 60 календарних днів – 30 відсотків;
  • на 61 й більше календарних днів – 40 відсотків.

Штрафи застосовуються щодо платників, які зобов’язані реєструвати податкові накладні / розрахунки коригування, у випадку, якщо такі податкові накладні / розрахунки коригування підлягають виданню покупцям-платникам ПДВ.

Ці норми не застосовуються при порушенні крайніх термінів реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування, складених до 1 жовтня 2015 року (п. 35 підрозділу 2 Перехідних положень ПКУ).

У випадку, якщо податкова накладна, що підлягає виданню платнику ПДВ, й розрахунки коригування до такої податкової накладної не зареєстровані в ЄРПН протягом 180 днів від дати їх складення з провини платника, який зобов’язаний її зареєструвати, до нього застосовуються штрафні санкції в розмірі 50% від суми ПДВ, вказаної в таких податкових накладних / розрахунках коригування.