Про загальну схему адміністрування ПДВ сільськогосподарськими підприємствами ми писали раніше, а зараз хотіли б звернути особливу увагу на використання спецрахунку – вірного вказання його реквізитів та використання з нього коштів.

 

Реквізити спецрахунку в Податковій декларації

Закон № 643-VIII вніс певні зміни в Податковий кодекс України щодо акумулювання коштів на спеціальних рахунках сільськогосподарських підприємств. Згідно з законом кошти на цей рахунок автоматично перераховуються Казначейством з додаткового рахунку в СЕА ПДВ на спеціальний рахунку протягом операційного дня (детальніше читайте в матеріалі Сільськогосподарські підприємства в системі електронного адміністрування ПДВ).

У повідомленні, розміщеному на офіційному сайті ДФС, зазначається, що обов’язковою умовою такого перерахування коштів є вказання в ПДВ-декларації (J0209008) вірних актуальних реквізитів спеціального рахунку. Зокрема платники зобов’язані вказувати № спецрахунку, дані банку/органу, в якому відкритий рахунок (назва, ЄДРПОУ, МФО).

Застереження стосовно нецільового використання коштів спеціального рахунку

Відповідно до позиції ДФСУ перерахування коштів зі спецрахунку на рахунок в СЕА ПДВ є нецільовим використанням коштів. У випадку здійснення подібних операцій сільськогосподарське підприємство несе відповідальність згідно з законодавством (Постанова КМУ від 12 січня 2011 р. №11 «Про затвердження Порядку акумулювання сільськогосподарськими підприємствами сум податку на додану вартість на спеціальних рахунках, відкритих у банках та/або органах, які здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів»).

Про застосування до порушників штрафних санкцій ДФС попереджує у своєму листі від 11.09.2015 р. № 33835/7/99-99-19-03-01-17 «Щодо цільового використання коштів, що акумульовані сільськогосподарськими підприємствами на спеціальних рахунках», згідно з яким кошти, перераховані платником податку зі спеціального рахунку на електронний рахунок з метою збільшення реєстраційної суми, вважаються використаними не за цільовим призначенням і підлягають стягненню в бюджет з використанням відповідних штрафних санкцій.

Нагадуємо, що законодавством передбачається лише одне джерело поповнення електронних рахунків СЕА ПДВ – з власного поточного рахунку платника ПДВ (ст. 200 прим. 1.4 НКУ).