ДФСУ опублікувала роз’яснення, які стосуються нарахування та утримання сум ЄСВ мобілізованим співробітникам.

Центральний офіс з обслуговування великих платників нагадує про набуття чинності Порядку №435 «Формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та Порядку №105 «Порядок виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом з мобілізації, на особливий період».

Внаслідок вступу в силу перерахованих документів, ДФСУ відкликає лист №5655/7/99-99-17-03-01-17 від 29.09.2014, яким в свою чергу було відкликано спільний лист ГФС та Пенсійного фонду України за № 127/7/99-99-17-03-01-17 – №19426/05-10 від 22.07.2014 «Про надання роз’яснень щодо нарахування та відображення у звіті про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів сум нарахованого середнього заробітку мобілізованим працівникам, призваним на військову службу за призовом з мобілізації, на особливий період»

Таким чином, ДФСУ листом №28068/7/99-99-17-03-01-17 від 31.07.2015 надано роз’яснення про порядок відображення в звіті з єдиного внеску сум нарахованого середнього заробітку мобілізованим працівникам.

Розглядається 2 ситуації:

1. Якщо роботодавець нараховує мобілізованим працівникам середню заробітну плату і не подає звіт на отримання компенсаційних виплат з бюджету (наприклад, через питання, пов’язані із запевненням звітів військкоматами) і відповідно не отримує такі компенсації, то сума середньої заробітної плати, яка виплачується за рахунок коштів роботодавця у складі заробітної плати, є базою для нарахування та утримання єдиного внеску. Відсотки нарахувань залежать від класу проф. ризику, категорії співробітника і типу підприємства, тобто як звичайна заробітна плата. Відображається в таблиці 6 з кодом категорії застрахованої особи 47.

2. Якщо роботодавець нараховує мобілізованим працівникам середній заробіток і являє звіти на отримання компенсаційних виплат з бюджету, то нарахування та утримання з таких виплат не здійснюються. При нарахуванні мобілізованим працівникам середнього заробітку, який компенсується з бюджету, таким особам присвоюється код категорії «48».

Також слід звернути увагу на те, що якщо страхувальником здійснюється донарахування (зменшення) єдиного внеску у зв’язку з виправленням помилки, допущеної у попередніх періодах, то слід застосовувати коди типу нарахувань (2 або 3), передбачені пунктом 9 розділу IV Порядку №435, крім донарахування (зменшення) в результаті збільшення/зменшення класу професійного ризику виробництва.

 

Матеріали:

http://officevp.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/209578.html

Наказ №435 «Про затвердження Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 14.04.2015 р.

Порядок №105 «Порядок виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період» від 04.03.2015 р.