Дана публікація призначена  лише для ознайомлення платників з основними важливими змінами, яких торкнувся довгоочікуваний Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість». Деякі зміни потребують окремого роз’яснення та деталізації, що ми плануємо робити для наших користувачів в рамках програми «Допоможем бухгалтеру». 

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість» №643-VIII, який набрав чинності 29 липня 2015 року, внесено наступні зміни:

Зміни в обов’язкових реквізитах ПН/РК

З дати набрання чинності Закону № 643 платники податку при складанні податкової накладної / розрахунку коригування можуть не заповнювати в заголовній частині поля реквізитів, які не визначені пунктом 201.1 статті 201 розділу V Кодексу як обов’язкові, а саме:

  • місцезнаходження (податкова адреса продавця);
  • місцезнаходження (податкова адреса покупця);
  • номер телефону (продавця та покупця);
  • вид цивільно-правового договору, його номер та дата;
  • форма проведених розрахунків.

Таблична частина податкової накладної / розрахунку коригування, яка призначена для переліку номенклатури товару, кількісних та вартісних показників,  заповнюється без змін.  

{loadposition adsense_old}

Багато платників очікувало зміни в частині застосування номеру філії в податкових  накладних / розрахунках коригування. З прийняттям Закону №643 така можливість з’явиться, але необхідно розуміти, що внесення відповідних змін до форм ПН/РК потребує деякого часу. В законі на впровадження усіх змін передбачено 3 місяці.

Зміни в реєстрації ПН/РК на період з 1-го липня по 30 вересня 2015 року
Враховані звернення платників стосовно термінів реєстрації податкових накладних, відповідно Законом №643 було збільшено терміни реєстрації податкових накладних в ЄРПН:

  • податкові накладні, складені з 1 по 15 день (включно) місяця, підлягають реєстрації в ЄРПН до останнього дня (включно) місяця, в якому вони були складені;
  • податкові накладні, складені з 16 по останній день (включно) місяця підлягають реєстрації в ЄРПН до 15 числа (включно) місяця, наступного за місяцем, в якому вони були складені .

Стосовно податкового кредиту та його використання: за платникам зберігається право на підставі отриманих податкових накладних включати до податкового кредиту податкові накладні  зареєстровані в ЄРПН, протягом 365 календарних днів з дати їх складання. 

Необхідно також звернути увагу, що в Законі №643 уже чітко вказується:  

«Податкові накладні, отримані з Єдиного реєстру податкових накладних, є для отримувача товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту». 

Законом було визначено та врегульовано складання ПН платникам з особливим механізмом постачання товарів чи послуг:

  1. Податкова накладна може бути складена за щоденним підсумком операцій. Стосується платників, які здійснюють постачання товарів чи послуг за готівку (наприклад, послуги зв’язку). 
  2. Одна зведена податкова накладна може бути складена 1 раз на місяць для кожного покупця (платника ПДВ), якщо постачання товарів чи послуг відбувається безперервно або ритмічно. Мається на увазі, якщо одному покупцю було за місяць здійснено 2 або більше поставки товару чи послуги, таке постачання несе ритмічний характер. Такі накладні складаються в останній день місяця і містять обсяг всіх операцій проведених за місяць.

Разом з цим збережено право покупця на подачу скарги на постачальника, який відмовляється видати ПН або РК (з 29.07.2015 р це право надається тільки на 365 днів (з дати закінчення податкового періоду, в якому повинна була бути складена ПН) і тільки для випадків порушення порядку заповнення або реєстрації. Зазначимо, що це право поширюється тепер і на постачальників).

Зміни, що стосуються формули реєстраційного ліміту

Розглянемо зміни які найбільше цікавлять платників – зміни щодо формули реєстраційного ліміту.

Отже 3 серпня в 00 годин ДФС буде проведено  обнулення суми податку, на яку платник має право зареєструвати податкову накладну/розрахунок коригування в ЄРПН (ΣНакл), а саме значення усіх складових формули, визначених ПКУ, крім показників Σ НаклОтр,, Σ Митн та Σ НаклВид,, що були сформовані, починаючи з 1 липня 2015 року.

Протягом 3 серпня 2015 року (третього робочого дня після дня набрання чинності Законом №643) сума ΣНакл зареєстрованим платникам податку збільшиться на:

  • суму середньомісячного розміру сум ПДВ, задекларованих платником до сплати до бюджету та погашених або розстрочених за останні 12 звітних місяців/ 4 квартали (Σовердрафт);
  • суму помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань з ПДВ станом на 01.07.2015 (ΣПерепл);
  • суму від’ємного значення податку, непогашеного станом на 01.07.2015 та задекларованого платником у рядках 24 та 31 податкової декларації з ПДВ за червень 2015 року;
  • суму залишків коштів на електронних рахунках платників у системі електронного адміністрування ПДВ станом на початок робочого дня 3 серпня 2015 року за вирахуванням сум, заявлених платником у складі податкової звітності з податку за звітний (податковий) період за червень 2015 року до перерахування з електронного рахунку до бюджету в рахунок сплати податкових зобов’язань з податку та/або на поточний рахунок платника,  також така сума зменшується на суму податкових зобов’язань, задекларованих платником за звітний (податковий) період за червень 2015 року/II квартал 2015 року.

На кінець третього робочого дня після дня набрання чинності Законом №643 сума податку, на яку платник має право зареєструвати податкову накладну/розрахунок коригування в ЄРПН (ΣНакл),   буде обрахована на підставі оновлених значень усіх її складових та інших показників, які враховуються під час обрахунку суми податку, обчисленої за формулою.

Зміни у застосуванні штрафних санкцій

Завдяки змінам, внесеним Законом № 643, штрафні санкції, встановлені п. 120-1.1 ПКУ (тобто від 10% до 40%) за порушення граничних строків реєстрації ПН, дата складання яких припадає на період до 1 жовтня 2015 включно, в ЄРПН, не застосовуються!

Але необхідно звернути увагу, що згідно з п. 41 підр. 2 р . ХХ ПКУ (у редакції Закону № 643 ), у разі якщо податкова перевірка показала завищення платником податків зазначених сум від’ємного значення ПДВ (станом на 01.07.2015 р ), що призвело до завищення суми ліміту реєстрації, до такого платника податку, крім штрафів, передбачених статтею 123 ПКУ, застосовується штраф у розмірі 10% від суми завищення такого від’ємного значення. Пункт набирає чинності з 1.08.15р.

Відповідно за результатами такої перевірки зменшується і сума ліміту реєстрації – на суму такого завищення. 

Інші важливі зміни в СЕА ПДВ

В Законі №643 є ряд важливих рішень, які стосуються окремих категорій платників, зокрема постачальникам комунальних послуг населенню передбачено зарахування сум субвенцій з бюджету на електронні рахунки в Держказначействі, які збільшуватимуть реєстраційну суму для реєстрації податкових накладних в ЄРПН.

Що стосується змін для сільськогосподарських товаровиробників, в рамках цієї публікації хочемо лише сказати, що для цієї категорії платників законом передбачена більш глибша інтеграція в режим системи електронного адміністрування ПДВ. Слідкуйте за нашими публікаціями, для більш детального огляду усіх змін для  с/г товаровиробників буде окрема стаття з роз’ясненнями.

Звертаємо також увагу, що Законом №643 заборонено накладення арешту на кошти, які знаходяться на електронних рахунках платників, відповідно до Закону України «Про виконавче провадження» та доручено зняти раніше накладені арешти.   

Очікується оновлення сервісів отримання інформації платниками з СЕА ПДВ

F/J1301302    Запит на отримання інформації щодо суми збільшення, на яку платник має право зареєструвати ПН/РК до податкових накладних в ЄРПН (ΣНакл), за рахунок суми залишку від’ємного значення попередніх (звітних) податкових періодів. 
F/J1401302    Витяг з СЕА ПДВ щодо суми збільшення , на яку платник має право зареєструвати ПН/РК до податкових накладних
F/J1301902    Запит щодо отримання інформації в розрізі операцій з СЕА ПДВ
F/J1401902    Витяг в розрізі операцій з Системи електронного адміністрування ПДВ
F/J1301205    Запит щодо отримання реквізитів рахунку та відомостей про стан рахунку в СЕА ПДВ та суми податку, на яку він має право зареєструвати ПН та/або РК в ЄРПН
F/J1401205    Витяг з системи електронного адміністрування ПДВ

Матеріали:
http://sfs.gov.ua/nove-pro-podatki–novini-/208521.html
http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-zmini-2015/elektronne-administruvannya-pdv/63851.html
Закон України №643-VIII від 16.07.2015р.