Індекс інфляції за грудень 2014 склав 103%, наростаючим підсумком з початку року – 124,9%.

 

§§§

З 1 січня 2015 приватні підприємці на загальній системі оподаткування сплачують єдиний внесок незалежно від того, отриманий у звітному місяці дохід чи ні. Так, якщо платником не отримано дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, він має право самостійно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величина бази нарахування єдиного внеску. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

§§§

Оприлюднено тарифи на послуги з підтвердження обставин форс-мажору (сайт ТПП).

§§§

З 1 січня 2015 база оподаткування ПДВ операцій з поставки (п. 188.1 ст. 188 ПКУ):

  • Товарів / послуг не може бути нижче ціни придбання таких товарів / послуг;
  • Самостійно виготовлених товарів / послуг не може бути нижче їх собівартості;
  • Необоротних активів не може бути нижче балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів – виходячи зі звичайної ціни).

§§§

У разі порушення термінів реєстрації податкових накладних, які підлягають наданню покупцям – платникам ПДВ, та розрахунків коригування до таких податкових накладних у ЄРПН до платників податків застосовуються штрафи в таких розмірах:

  • 10% від суми ПДВ – у разі порушення терміну реєстрації до 15 календарних днів;
  • 20% – у разі порушення терміну реєстрації від 16 до 30 календарних днів;
  • 30% – у разі порушення терміну реєстрації від 31 до 60 календарних днів;
  • 40% – у разі порушення терміну реєстрації на 61 і більше календарних днів.

Підпунктом 1201.2 п. 120.1 ст. 120 ПКУ визначено, що якщо з вини платника податків реєстрація податкової накладної / розрахунку коригування в ЄРПН не здійснено протягом 180 календарних днів з дати їх складання, це тягне за собою накладення штрафу в розмірі 50% від суми ПДВ, зазначеної в такій податковій накладній / розрахунку коректування.

Дані норми не застосовуються при порушенні термінів реєстрації в ЄРПН накладних, складених в період з 1 лютого 2015 до 1 липня 2015 року.

§§§

У зв’язку з новим порядком визначення оподатковуваного прибутку з 1 січня 2015 скасовані обмеження на включення до податкових витрат сум добових витрат при відрядженнях. Тепер витрати на відрядження в податковому обліку відображаються за правилами бухгалтерського обліку.

Однак колишні обмеження зараз містяться в п.п. 170.9.1 п. 170.9 ст. 170 ПКУ.

Згідно з вимогами даної норми не включаються до оподатковуваного доходу платника відрядні витрати, не підтверджені документально, на харчування та фінансування інших власних потреб фізичної особи (добові витрати):

  • В межах території України – не більше 0,2 розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня податкового (звітного) року, в розрахунку за кожен календарний день такого відрядження, тобто на 2015 рік не більше 243,60 грн. (1218 грн. Х 0,2);
  • Для відряджень за кордон – не вище 0,75 розміру мінімальної заробітної плати, тобто на 2015 рік не більше 913,50 грн. (1218 грн. Х 0,75).

Таким чином, суми перевищення над встановленими обмеженнями обкладаються податком з доходів фізичних осіб в загальному порядку.

§§§

Відповідно до п. 4 підрозділу 8 розділу XX ПКУ платники єдиного податку третьої – шостої груп, які перебували на обліку в контролюючих органах до 1 січня 2015 року, з цієї дати вважаються платниками єдиного податку третьої групи.

§§§

Законами України від 28.12.2014 р № 73-VIII “Про заходи щодо стабілізації платіжного балансу України відповідно до статті XII Генеральної угоди з тарифів і торгівлі 1994 року” та № 74-VIII “Про внесення змін до Митного кодексу України щодо стабілізації платіжного балансу “передбачено введення імпортного збору.

Детальніше на сайті центру ЮБС “Аверс”.


Бажаєте бути постійно в курсі останніх новини? Оформіть передплату на електронний журнал “Аверс-Бухгалтерія” за телефоном (0412) 46 73 38.

Ви можете отримати безкоштовний доступ на 2 неділі заповнивши форму нижче.

{loadposition testdrive-aversform}