ГУ ДФС в Херсонській області нагадує.

Податковим кодексом України не передбачено коригування фінрезультату до оподаткування на різниці за операціями, в яких у первинних документах вартість відвантаження товарно-матеріальних цінностей (далі – ТМЦ) відрізняється від вартості постачання ТМЦ. Отже, такі операції відображаються відповідно до правил бухобліку.

Згідно зі ст. 9 Закону про бухоблік підставою для бухобліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення цих операцій. Первинні документи мають бути складені під час здійснення господарської операції, а якщо це неможливо — безпосередньо після її закінчення.

Товарно-транспортна накладна (далі –ТТН) належить до первинної транспортної документації. Адже відповідно до Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні, затверджених наказом Мінтрансу України від 14.10.1997 р. № 363, ТТН — це єдиний для всіх учасників транспортного процесу юридичний документ, що призначений для списання товарно-матеріальних цінностей, обліку на шляху їх переміщення, оприбуткування, складського, оперативного та бухгалтерського обліку, а також для розрахунків за перевезення вантажу й обліку виконаної роботи.

Отже, ТТН є первинним документом, який дає право на врахування вартості ТМЦ у складі витрат

У разі її відсутності втрачається право на врахування витрат на перевезення, оскільки такі витрати не вважаються фактично підтвердженими.