Про нюанси процедури стягнення податкового боргу розповідає ГУ ДФС у Чернігівській області.

Як виникає податковий борг

Податковий борг виникає з платежу за певний період як різниця між нарахованими самостійно платником податків, донарахованими у ході перевірок та   сплаченими сумами податкових зобов’язань. Крім того, може виникати  податковий борг у вигляді штрафних санкцій за несплату сум податків. Також бог виникає з податку з транспортних засобів, податків на землю та нерухоме майно, що визначаються органом фіскальної служби.  

Хто такий податковий керуючий і які його повноваження

З метою надання платникам податків допомоги в погашенні податкового боргу керівник органу ДФС призначає таким платникам податкового керуючого. Саме податковий керуючий здійснює всі заходи спрямовані на погашення боргу, починаючи з направлення боржнику податкової вимоги. 

Податкова вимога і податкова застава, як етапи управління боргом

Податкова вимога формується на суму боргу, що перевищує 1020 грн. та  фактично носить інформативний характер. Термін її дії становить 60 календарних днів. Це період, коли боржнику надається можливість для самостійного фінансового оздоровлення та забезпечення добровільного виконання зобов’язань перед бюджетами.

Наступним етапом у процедурі управління податковим боргом є законодавча реалізація права податкової застави. Застава накладається на майно боржника. Майно, на яке поширюється право податкової застави, оформлюється актом опису та включає ліквідне майно, яке можливо використати як джерело погашення податкового боргу.

Через 60 календарних днів фіскальна служба  починає дії, пов’язані із стягненням боргу. За відповідним рішенням суду здійснюється стягнення грошових коштів з рахунків боржника без попередньої з ним згоди. У разі не погашення боргу процедура стягнення продовжується шляхом отримання рішення суду щодо погашення боргових зобов’язань за рахунок майна боржника та починається реалізація майна на публічних торгах. Інформацію щодо проведення торгів та майна, що виставлено на продаж, можна побачити на офіційному веб-сайті ДФС України у розділі «Переліки укладених договорів-доручень на реалізацію майна боржників з уповноваженими організаціями».

До уваги боржників, які мають борг до 1000 гривень

Згідно ст. 59 Податкового кодексу України, податкова вимога надсилається тільки на суму боргу, що перевищує 60 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. На сьогодні це 1020 гривень. Фахівець звернула увагу боржників (що мають борг до 1000 гривень): «Навіть якщо ви не отримали податкової вимоги, проте знаєте про наявність боргу та не сплачуєте. Тим самим ви накопичуєте борг за рахунок штрафних санкцій, що застосовуються за несвоєчасну сплату податків».

Саме задля допомоги таким платникам на субсайті Територіальних органів ДФС в області у розділі «Корисні посилання» розміщена актуальна інформація по боржниках. Інформація оновлюється на початку кожного місяця.

У роботі з боржниками з єдиного соціального внеску також є своя специфіка. Адміністрування єдиного соціального внеску регламентується  спеціальним Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», податкова вимога має зовсім інший статус – вона є виконавчим документом. Якщо борг з єдиного внеску протягом 10-денного терміну не сплачується, то вимога надсилається до органу державної виконавчої служби для вжиття заходів стягнення. Причому на такі борги не розповсюджується термін позивної давності.

Майнові боржники

Окремий сегмент боржників – платники, що мають борг з майнових податків: податку на землю та нерухоме майно.  Термін сплати цих податків сплинув 29 серпня 2017 року. До речі, у цьому році Головним управлінням ДФС в області нараховано до сплати понад 73 млн. гривень таких податків. Звертаюся до тієї частини громадян, які обрали позицію зволікання із сплатою. Пояснюю, що майно особи, яка має податковий борг, передається у податкову заставу. Згідно з вимогами ст. 87 Податкового кодексу органи ДФС звертаються до суду з позовом про стягнення суми податкового боргу за рахунок активів фізичної особи — боржника. Стягнення податкового боргу за рішенням суду здійснюється тільки  державною виконавчою службою відповідно до Закону «Про виконавче провадження».

Окрім зазначених вище шляхів погашення боргу, державна виконавча служба може застосувати обмеження у праві виїзду боржника за межі України на підставі відповідного рішення суду.

Тому, шановні платники податків, з метою упередження несподіваних небажаних випадків, що призводять до вище перелічених наслідків, своєчасно піклуйтеся про порядок у сплаті податків, а у разі виникнення питань своєчасно звертайтеся до фіскальної служби.