Платіжний термінал – це електронний пристрій, призначений для ініціювання переказу коштів з рахунку. Платіжна карта – це електронний платіжний засіб у вигляді емітованої в установленому законодавством порядку пластикової чи іншого виду картки, яка використовується для ініціювання переказу коштів з рахунку платника податків, зокрема з метою оплати вартості товарів і послуг. Розрахунки за допомогою банківських карток є безготівковими.

Таким чином, і, як роз’яснює ГУ ДФС в Полтавській області в листі від 30.01.2017р № 97/…/16-31-13-01-24, термінал є пристроєм, призначеним для здійснення переказу безготівкових грошових коштів, і квитанція термінала тільки підтверджує факт безготівкового переказу. Отже, в разі використання платіжних терміналів при здійсненні розрахунків за товари (послуги) доходом фізичної особи – платника єдиного податку вважається вся сума, що надійшла на розрахунковий рахунок.

Датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі.

Оскільки в даному випадку розрахунок є безготівковим, то саме за датою зарахування коштів на поточному банківському рахунку платника податків відображає дохід і вносить відповідний запис в Книзі обліку доходів.

Лист Головного управління ДФС у Полтавській області від 30.01.2017р № 97/…/16-31-13-01-24

Головне управління ДФС у Полтавській області в порядку, визначеному ст. 52 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ), розглянуло Ваш лист щодо відображення у книзі обліку доходів торгівельної виручки, отриманої через платіжний термінал, та повідомляє наступне.

Згідно з п. 292.1 ст. 292 ПКУ для фізичної особи – підприємця – платника єдиного податку доходом є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пунктом 292.3 цієї статті (до суми доходу за звітний період включається сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності, та вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг). При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

Відповідно до п. 292.6 ст. 292 ПКУ датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі.

Законом України “Про платіжні системи та переказ коштів в Україні” від 05.04.2001 № 2346-III визначено, що платіжний термінал – це електронний пристрій, призначений для ініціювання переказу з рахунка.

Платіжна картка – електронний платіжний засіб у вигляді емітованої в установленому законодавством порядку пластикової чи іншого виду картки, що використовується для ініціювання переказу коштів з рахунка платника або з відповідного рахунка банку з метою оплати вартості товарів і послуг, перерахування коштів зі своїх рахунків на рахунки інших осіб, отримання коштів у готівковій формі в касах банків через банківські автомати, а також здійснення інших операцій, передбачених відповідним договором.

Крім того, розрахунки банківськими картками до безготівкових відносить і Закон України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” від 06.07.95 р. № 265/95-ВР (п. 1 ст. 3).

Таким чином, термінал є пристроєм, призначеним для здійснення переказу безготівкових коштів, і квитанція термінала лише підтверджує факт проведення безготівкового переказу.

Отже, у разі використанні платіжних терміналів при здійсненні розрахунків за товари (послуги) доходом фізичної особи – платника – єдиного податку вважається вся сума, що надійшла на розрахунковий рахунок.

В. о. заступника начальника Д. Коротюк

Інформацію надано електронним журналом “Аверс-Бухгалтерія”.