Нещодавно Верховна Рада України прийняла постанову, відповідно до якої КМУ повинен до 1 грудня поточного року відмовитися від використання російського програмного забезпечення (ПЗ) в органах державної влади.

Народні депутати схвалили рекомендації парламентських слухань «Законодавче забезпечення розвитку інформаційного суспільства в Україні», відповідно до яких зобов’язали КМУ визначитися щодо відмови від російського ПЗ (зокрема антивірусного ПЗ) в органах влади. Законодавці впевнені, що використання такого ПЗ може нести кібернетичні загрози для держави

 Крім того, народні обранці зазначили, що відсутність підтримки з боку держави української індустрії програмної продукції в умовах, коли ця індустрія перебуває в стадії становлення і активного розвитку, може призвести до негативних наслідків, зокрема, до стагнації розвитку та втрати конкурентоспроможності вітчизняних компаній на світовому ринку.

Проаналізувавши ринок ПЗ, можна зробити висновок, що відмова від російських продуктів не завдасть серйозних наслідків для роботи державних установ. Для російських продуктів, до яких звикло населення, є альтернатива серед українських та європейських товарів. Зокрема, на ринку антивірусного програмного забезпечення існує досить широкий вибір якісних систем, що відповідають міжнародним та українським стандартам.

До прикладу, лідер у галузі розробки антивірусного ПЗ – компанія ESET має експертні висновки ДССЗЗІ України. Ці сертифікати підтверджують можливість використання рішень ESET у всіх державних, фінансових, міжнародних та інших організаціях. Продукти компанії ESET більше 5 років офіційно представлені на території України. ЇЇ користувачами вже є найбільші українські та міжнародні компанії та організації.

Інший виробник антивірусного ПЗ – чеська компанія «TrustPort» має досвід роботи з держпідприємствами і великими заводами. TrustPort Antivirus 2014 очолив останній тест від британського журналу Virus Bulletin, що свідчить про високий рівень захисту від шкідливих програм.

Що стосується українського виробництва ПЗ, на жаль, похвалитися світовим ім’ям наші розробники поки що не можуть, але це ніяк не свідчить про якість їх продукції. Як і в інших напрямах розвитку українського ринку, українське ПЗ відповідає стандартам якості та надійності на рівні з багатьма світовими лідерами.

Так, система ІС-ПРО від компанії «Інтелект-сервіс» підтримує стандарт MRP II – один із самих розповсюджених методів управління виробництвом, що використовується у світовій практиці. Спеціально для держустанов було розроблено комплексну систему ІС-ПРО (бюджет), що повністю задовольняє потреби ведення бухгалтерського обліку з бюджетними та позабюджетними коштами. Форми звітності, затверджені Державним Казначейством України, формуються автоматично на підставі первинних документів. Для полегшення роботи бухгалтерії в цій системі реалізовано сумісність з програмним забезпеченням Казначейства.

Ще одним прикладом альтернативи бухгалтерської звітності є система електронного документообігу «M.E.Doc». Модуль цієї системи «M.E.Doc Зарплата» автоматизовує розрахунок і нарахування заробітної плати співробітників, а також всі процеси обліку та управління персоналом. Також система автоматично розраховує заробітну плату згідно з чинним законодавством, перераховує її по кожному співробітнику з урахуванням графіку його роботи, перераховує суми утримань та відрахувань до фондів за попередні періоди при зміні законодавства України, заповнює розрахункові відомості на основі даних з особових карток та розрахункових листів, а також заповнює звіти за формами 1ДФ, ЄСВ, статистичну звітність…

Це лише деякі приклади, але вони говорять про те, що в Україні вже давно діє альтернатива російському ПЗ. Відмова від використання такого ПЗ для держустанов не тільки зміцнить інформаційну безпеку нашої держави, але й посприяє розвитку українського ринку ПЗ.