Відповідно до частини 3 статті 16 Закону України від 19.12.1995 № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів»

 

 

Нагадаємо, що суб’єкти господарювання, діяльність яких пов’язані з виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів до 10 числа місяця, що настає за звітним, подають до органів фіскальної служби за основним місцем обліку звіти про обсяги та обіг виробництва. (Відповідно до частини 3 статті 16 Закону України від 19.12.1995 № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів».)

 

За квітень місяць платники подавали звітність на нових формах затверджених наказом Міністерства фінансів України від 11.02.2016 №49 “Про затвердження форм звітів щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів та порядків їх заповнення”. Цим наказом було також затверджено і порядки заповнення форм звітності, порядки можна переглянути за посиланнями:

 

№ 1-РС «Звіт про обсяги виробництва та реалізації спирту»;

№ 2-РС «Звіт про обсяги виробництва та реалізації алкогольних напоїв»;

№ 3-РС «Звіт про обсяги виробництва та реалізації тютюнових виробів»;

№ 1-ОА «Звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у оптовій мережі»;

№ 1-ОТ «Звіт про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів у оптовій мережі»;

№ 1-РА «Звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у роздрібній мережі»;

№ 1-РТ «Звіт про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів у роздрібній мережі».

Деякі особливості заповнення:

 

Звіти № 1-РА Звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у роздрібній мережі та № 1-РТ Звіт про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів у роздрібній мережі, за кодами форм J/F0210101 та J/F0210201 відповідно – нові. Тобто роздрібним продавцям алкоголю й тютюну тепер також доведеться звітувати.

 

Що стосується оптових продавців, то в оновлених формах № 1-ОА Звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у оптовій мережі та № 1-ОТ Звіт про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів у оптовій мережі, за кодами форм J/F0208205 та J/F0208404 відповідно тепер необхідно зазначати не лише обсяги придбання та реалізації продукції, а й переліки контрагентів, у яких здійснювалося придбання та яким здійснювалась реалізація алкогольних напоїв/тютюнових виробів.

 

Нова форма № 2-РС Звіт про обсяги виробництва та реалізації алкогольних напоїв, за кодом форми J/F0206508 передбачає, введення  обсягів отриманих та відвантажених виноматеріалів.

 

Санкції за неподання звітності:

 

Відповідно до статті 17 Закону України від 19.12.1995 р. № 481/95-ВР до суб’єктів господарювання застосовуються такі фінансові санкції:

 

«неподання  чи несвоєчасного подання звіту або подання звіту з недостовірними  відомостями про обсяги виробництва та/або обігу (в тому числі  імпорту  та  експорту)  спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів  до  органу  виконавчої  влади,  уповноваженого Кабінетом  Міністрів України  видавати  відповідні  ліцензії,у розмірі 17000 гривень;