Звертаємо увагу платників єдиного податку – фізичних осіб-підприємців третьої групи, що у відповідності до рекомендацій ДФС декларація платника єдиного податку за 3 квартал 2015 року подається за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 21 грудня 2011 року № 1688 (у редакції  наказу № 1159).

У зв’язку із зміною з 01.01.2015 року розміру ставок єдиного податку для платників спрощеної системи 3 групи підприємці при заповненні декларації  зазначають дохід, що оподатковується за ставкою 2% або 4%, у рядках, в яких передбачено відображення доходу за ставкою 3% або 5% відповідно, аналогічно зазначається і сума податку. 

Нагадаємо механізм заповнення  діючої форми Податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи-підприємця з урахуванням змін законодавства. У програмі «M.E.Doc IS» слід вимкнути функцію «Автоматичний розрахунок» у створеному звіті і в ручному режимі відкоригувати необхідні показники Декларації.

Для цього виконайте наступні дії:

  1. Звичним (стандартним) способом створіть та заповніть діючу Податкову декларацію платника єдиного податку – фізичної особи-підприємця (суми податку будуть розраховані автоматично за «старими» алгоритмами).
  2. В меню «Правка» відкритого документу вимкніть «Автоматичний розрахунок».
  3. Відкоригуйте вручну необхідні показники (з урахуванням нових ставок податку тощо).
  4. Ретельно перевірте всі показники та реквізити готового звіту.
  5. Збережіть та закрийте заповнений звіт.
  6. Звіт готовий до подачі.

Перевірити та впевнитись у правильності показників у сформованому та відправленому до ДФС України електронному файлі Декларації Ви можете в Протоколі подій цього документу (подія «Відправлено»).

Разом з тим з 28 липня 2015  року вступив в дію наказ Міністерства фінансів України від 19.06.2015 №578 «Про затвердження форм податкових декларацій платника єдиного податку», яким внесено зміни до форми податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи-підприємця у зв’язку із зміною груп платників єдиного  податку – фізичних  осіб  з  01.01.2015 р.

Звертаємо Вашу увагу, що нова форма декларації, затверджена наказом 578, буде використана платниками для складання звітності за 2015 рік, починаючи з 01.01.2016 р.Також платникам першої та другої групи єдиного податку рекомендовано використовувати для подання в органи ДФС нову форму декларації в звітному періоді – 2015 рік.

Також варто зазначити ще раз, що 28 липня 2015 року вступив в дію наказ Міністерства фінансів України від 19.06.2015 №579 «Про затвердження форм книги обліку доходів і книги обліку доходів і витрат та  порядків їх ведення», котрим було затверджено форми нових книг доходів, та доходів і витрат – платників єдиного податку, платників ПДВ. Платники, котрі зареєстрували свої книги до набрання чинності наказу, ведуть книги за старою формою до їх закінчення.

Сподіваємося, що наші рекомендації допоможуть Вам у складанні звіту з єдиного податку.