Мораторій на штрафи. До 01.10.2015 року продовжено мораторій на застосування штрафних санкцій, установлених п.120 прим. 1.1 Податкового кодексу України (далі-ПКУ), за несвоєчасну реєстрацію податкової накладної (далі-ПК) та  розрахунку коригування (далі-РК).

 

Такий мораторій поширюється на всі види порушення строку реєстрації ПН, а не тільки на мінімальний строк порушення зі штрафом 10 %, як було раніше.

Також, у ст.120 прим.1 ПКУ тепер чітко прописано, що штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію застосовуватимуться:

          1) тільки у випадку несвоєчасної реєстрації ПН, що підлягають наданню покупцям, та РК до таких ПН (постачання платникам ПДВ);

          2) тільки до платників, які зобов’язані реєструвати ПН/РК у ЄРПН.

Крім того, ст.120 прим.1 ПКУ доповнено третім пунктом, відповідно до якого порядок застосування цих штрафних санкцій має бути затверджений ДФС України. Якщо рішення про накладення штрафів за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК було прийняте за старими правилами (до 29.07.2015 р.), то штрафи доведеться сплатити.

Порушення строків сплати. Закон №643 дозволив не застосовувати штрафні санкції до платників ПДВ за порушення строків сплати податкового зобов’язання (наприклад, у випадку уточнення даних раніше поданих декларацій, що призвели до недоплати ПЗ до бюджету), якщо на дату несвоєчасної сплати у платника були кошти, достатні для такої сплати, на електронних ПДВ-рахунках. А штрафні санкції, які були нараховані протягом дії тестового періоду роботи СЕА, підягають списанню протягом 14 робочих днів.

Нові штрафи. Збільшено відповідальність за виявлені під час перевірки факти завищення сум відємного значення (далі-ВЗ), що рахувалося на 01.07.2015 року і відповідно вплинуло на розмір реєстраційного ліміту (далі-РЛ) (у бік збільшення). У цьому випадку платнику загрожує не тільки штраф, передбачений ст.123 ПКУ, а й додаткова штрафна санкція у розмірі 10% суми завищення ВЗ. Крім того, буде зменшено РЛ на суму такого завищення. Такі штрафні санкції застосовуються з 01.08.2015 року.

Стягнення коштів з електронного рахунка. Регламентовано порядок стягнення коштів з електронного рахунка в СЕА. Їх моднуть забрати лише для погашення податкового боргу з ПДВ (зміни в пп.87.1, 95.3 та 200 прим.1.7 ПКУ). Крім того, передбачено, що на такі рахунки не поширюється дія Закону України «Про виконавче провадження від 21.04.99 р. №606-XIV (п.2 розд. ІІ Закону №643).

Інформація взята з офіційного сайта ДФС http://officevp.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/211354.html