Якщо на дату подання податкової декларації з ПДВ сума коштів на ПДВ-рахунку перевищує необхідну для перерахування до бюджету, платник податку має право повернути надлишок коштів на свій поточний рахунок.

 

Для цього у складі Декларації подається відповідна заява із зазначенням реквізитів поточного рахунку платника податків та суми надлишкових коштів, що повинні бути перераховані на цей рахунок. Такі норми встановлено підпунктом «б» п. 200 прим.1. 6 ст. 200 прим.1 Податкового кодексу України.
Відповідно до п. 10 розд. ІІІ Порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 23.09.2014 № 966, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 14.10.2014 за № 1267/26044, із змінами та доповненнями, дана заява є додатком 4 до декларації. Додатки 2, 3, 4 подаються лише до декларації 0110 (п. 11 розд. Х Порядку № 966).
Згідно з п. 21 прим.1 Порядку електронного адміністрування ПДВ, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 року №569, для відповідного перерахування коштів ДФС надсилає Казначейству реєстр, в якому зазначаються найменування платника податку, податковий номер та індивідуальний податковий номер, сума податку, що підлягає перерахуванню до бюджету або на поточний рахунок платника податку, та реквізити такого рахунка.
Казначейство на підставі зазначеного реєстру протягом 5 робочих днів після закінчення граничного строку, встановленого Податковим кодексом України для самостійної сплати платником податку сум податкових зобов’язань, здійснює відповідне перерахування.
Зверніть увагу! Перерахування здійснюється лише за умови подання платником податку заяви!