В 2016 році Законом України від 24 грудня 2015 року № 909-VIII “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році” запроваджено низку законодавчих змін стосовно акцизного податку, окремі з яких діють уже з 1 січня.

 

До роздрібної торгівлі підакцизними товарами віднесено фізичний відпуск з автозаправної станції та/або автомобільної газозаправної станції товарів, зазначених у підпункті 215.3.4 пункту 215.3 статті 215 Кодексу, внаслідок чого з 1 січня 2016 року суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі, що здійснюють реалізацію пального,  стають платниками акцизного податку.

Для таких платників акцизного податку відповідно до Закону №909 з 1 січня 2016 року встановлено специфічну ставку акцизного податку – 0,042 євро за кожний літр реалізованого (відпущеного) товару (підпункт 215.3.10  пункту 215.3 статті 215 Кодексу).

Згідно з новою редакцією статті 217 Кодексу (див. п.217.3) суб’єкти роздрібної торгівлі сплачують акцизний податок в національній валюті з урахуванням офіційного курсу валют, що діє на двадцятий день місяця, що передує кварталу, в якому здійснюється реалізація товару (продукції).

Особливості нарахування і декларування акцизного податку, пов’язані із вказаними законодавчими змінами, детально висвітлені у листі ДФСУ  від  03.02.2016 №3495/7/99-99-19-03-03-17 «Щодо змін в адмініструванні акцизного податку»

Тож якщо ви здійснюєте  продаж пального безпосередньо громадянам й іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання, радимо уважно опрацювати вказаний лист  та наведені податківцями приклади для коректного складання декларації акцизного податку за січень 2016 року (на сайті M.E.Doc за посиланням)

В свою чергу розробник комп’ютерної програми M.E.Doc, зважаючи на надані ДФСУ роз’яснення щодо особливостей подання звітності з акцизного податку за січень 2016 року, здійснив наступні доопрацювання:

У додатку 6 «Розрахунок суми акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів» до Декларації акцизного податку знято авторозрахунок графи 7 для  можливості внесення  сум акцизного податку з роздрібної реалізації пального, інформацію щодо розрахунку яких згідно рекомендацій контролюючого органу платник наводить у Додатку 9 до Декларації акцизного податку;

Для додатку 9 реалізовано можливість відправки до контролюючих органів відповідно оригіналу і копії додатку (аналогічно Додатку 6).

У згаданому листі податківці також нагадують, що у зв’язку із законодавчими змінами з 1 січня 2016 року підакцизна продукція, яка використовується для виготовлення пального, не звільняється від оподаткування акцизним податком, натомість відповідно до п.217.6 статті 217 Кодексу сума акцизного податку з пального зменшується на суму акцизного податку з сировини на дату реалізації пального. Якщо внаслідок віднімання сума від’ємна, переплата не відшкодовується.

З 1 січня до 29 лютого 2016 року для зменшення суми акцизного податку на кінцевий продукт платнику необхідно:

  • отримати від виробника або імпортера довідку щодо обсягу поставленої підакцизної сировини;
  • отримати підтвердження контролюючого органу про зарахування акцизного податку до бюджету. Таке підтвердження надається виробнику або імпортеру підакцизної сировини контролюючим органом за його місцезнаходженням протягом 1 робочого дня з моменту звернення шляхом надання відповідної довідки.

http://www.me-doc.com.ua/index.php?id=1111175782